Brifing: Tajni plan, imovina, referendum i zablude

Autor:

Pregled najinteresantnijih priča ovog prijepodneva u MONDO brifingu za srijedu.

Brifing: Tajni plan, imovina, referendum i zablude Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Tajno do "bijelog hljeba"

Grupa parlamentaraca na nivou BiH već duže vremena ispituje teren kako bi utvrdili da li postoji mogućnost da funkcioneri, nakon isteka mandata, ponovo ostvare pravo na "bijeli hljeb" ako ne nađu novi posao, a vjetar u leđa dao im je stav struke da za to ima osnova, piše današnji "Glas Srpske".

Namjera ove grupe je, piše list, da utvrde da li ima osnove da se pred Ustavnim sudom BiH pokrene incijativa za ocjenu ustavnosti Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. Adut je odredba da se plate funkcionera ne mogu smanjivati tokom mandata.

Tužioci i sudije, imovinu na sunce

Nakon višegodišnjeg skrivanja imovine, sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini, ukoliko Evropa da zeleno svjetlo na Nacrt izmjena pravilnika i Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS), biće u obavezi da svoje imovinske kartone daju na uvid javnosti.

"To smo predvidjeli u nacrtu izmjena i na sjednici krajem ovog mjeseca ćemo glasati o tome. To je mnogo širi obim od objavljivanja tih informacija, a između ostalog podrazumijeva i njihovu provjeru", rekao je "Nezavisnim" Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, dodajući da će izmjene biti u tom smjeru, uz malu napomenu da mnogi imaju stav da sadašnji Zakon o zaštiti ličnih podataka onemogućava objavljivanje imovinskih kartona.

Ipak, u Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH kažu da to nije tačno i da su još ranije davali preporuke da ti imovinski kartoni budu ni jer treba cijeniti interes javnosti koji kaže da to treba i da takve stvari ne spadaju pod lične podatke.

"Javne ličnosti, pa i javni službenik, treba da, ako postoji interes javnosti, učine dostupnim svoj imovinski karton. To smo do sada nekoliko puta govorili i ne može biti lični podatak to koliko zarađuješ, šta imaš... To pitanje treba sistemski urediti da se zna ko upravlja tim podacima", rekao je Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

Autokefalnost makedonske i ukrajinske crkve? Svi su protiv

NJegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej izjavio je da duboko vjeruje da vaseljenski patrijarh neće jednostrano donijeti odluku o autokefalnosti kanonski nepriznatih crkava u Makedoniji i Ukrajini, jer bi se tome protivio čitav pravoslavni svijet.

"Carigradski patrijarh je prvi po časti, što znači prvi među jednakima, a ne prvi bez jednakih. Dakle, i da, ne daj Bože, postoji sklonost svesvetog patrijarha Vartolomeja ka nekakvom jednostranom i samovlasnom presuđivanju u slučaju skopskog i ukrajinskog raskola, ona bi bila izraz velike zablude, velika duhovna greška i sa stanovišta ustrojstva pravoslavne crkve i kanonskog prava, potpuno ništavna", rekao je vladika Irinej za "Politiku".

On je naglasio da govori krajnje hipotetički, jer duboko vjeruje da do toga neće doći, a da kada bi do priznanja pod političkim ili drugačijim pritiscima i podsticajima došlo, to bi izazvalo odlučno neslaganje i protivljenje, ne samo u slovenskom pravoslavnom svijetu, nego i širom pravoslavlja.

Zaev: Obavezujući rezultati referenduma

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da će rezultati referenduma o sporazumu sa Grčkom biti obavezujući, bez obzira na to da li će referendum biti konsultativan ili obavezujući.

"Za mene je važno da imamo uspješan referendum. Građani treba da znaju da će rezultati biti obavezujući. Svi ćemo donijeti odluku da li će biti konsultativni ili obavezujući", rekao je sinoć Zaev za makedonsku televiziju "Kanal 5".

Zaev je naveo da je moguće da parlamentarna većina zatraži impičment za predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova ako ne potpiše dogovor sa Grčkom, a građani se izjasne pozitivno na referendumu.

"Postoji želja za ukrupnjavanje parlamentarne većine i to ćemo da napravimo isključivo za impičment predsjednika, ako moramo. Građani će odlučiti da li žele promjenu imena, ali ako na referendumu sporazum bude prihvaćen niko nema pravo da mijenja njihovo mišljenje", naglasio je Zaev.

Ronaldo, Kavani, Suarez, Kosta...

Sedmi je dan Mundijala. Na teren će ponovo Kristijano Ronaldo, protivnik je Maroko. Slabašani Saudijci pokušaće da prime što manje golova protiv Urugvaja u kojem su Suarez i Kavani ostali dužni u prvom kolu, a veče će zatvoriti raizgrani Španci protiv Irana koji je ovdje, ipak, autsajder. Najavu dana pročitajte OVDJE.

Tagovi:

Ostale vijesti