Herojski čin, nasilje u porodici i život u svemiru

Autor:

Pročitajte pregled štampe za petak, 29. jun.

0
A- A A+
novine, brifing Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Internet na Banj brdu i u parku "Mladen Stojanović"

Pristupne tačke za besplatan bežični internet na Banj brdu i u parku "Mladen Stojanović" trebalo bi da budu uvedene tokom ove godine, potvrđeno je u Turističkoj organizaciji grada.

TOBL će, kako su najavili, ove godine nastaviti saradnju s internet provajderima u cilju unapređenja mreže javnog besplatnog interneta na lokacijama od interesa za turizam grada.

Zoran Stanković, samostalni stručni saradnik u TOBL-u, kazao je da ovaj projekat podrazumijeva nekoliko aktivnosti.

"Aktivnosti koje se odnose na ovaj projekat su definisanje lokacija i zona za postavljanje predajnika i reklamnih tabli, dobijanje potrebnih dozvola i saglasnosti, promocija Free WiFi zona i održavanje instalirane opreme", rekao je Stanković, prenose "Nezavisne novine".

Istakao je da će uvođenje pristupnih tačaka za besplatan bežični internet doprinijeti unapređenju informisanja, sadržajnijem boravku turista, efikasnoj promociji aktuelnih dešavanja i pozitivnom imidžu grada kao turističke destinacije.

Spaseni život najljepši rođendanski dar

Za strah i bilo kakve emocije nije bilo mjesta kada su trojica mladića iz Mrkonjić Grada 31. maja došla na rođendanski roštilj na jezero Đol i čula poziv u pomoć pa uskočila u vodu, a nekoliko minuta kasnije na obalu izvukla 13-godišnjakinju bez svijesti.

Sve se desilo brzo i mladići u tom trenutku nisu mnogo razmišljali, ali zahvaljući herojskom činu Petra Lakića (23), Vladimira Vidića (19) i Mirka Galića (24) djevojčica koja je dugo bila pod vodom, a sekunde je dijelile od onog najgoreg, danas je dobro i ovih dana trebalo bi da bude otpuštena iz bolnice.

To popodne mladićima će zauvijek ostati u sjećanju, jer su nakon posla krenuli na roštilj u susjednu opštinu Jezero kako bi proslavili Mirkov rođendan, a kako su za "Nezavisne novine" ispričali, ne smiju ni pomisliti šta bi bilo da su zakasnili koji minut.

"Sve se odigralo tako brzo da nismo ni bili svjesni. Čim smo prišli jezeru vidjeli smo da se nešto dešava, a jedan momak je rekao da je djevojka koja je učila plivati nestala pod vodom. Vladimir i ja smo odmah uskočili u vodu. Na sreću, čim sam prvi put zaronio, uprkos zamućenoj vodi, uočio sam nogu. Pokušao sam da je povučem, ali nije išlo jer se zapetljala u travu. Vladimir i Mirko pomogli su da je izvučemo do obale, a u pomoć je pritekao i momak koji je bio tu", priča Petar Lakić.

Kaže da je tu bilo prilično duboko, ali je samo dva koraka dalje bio plićak.

"Ne mogu reći da smo osjećali strah, jer jednostavno nismo stigli razmišljati koliko se sve odigralo na brzinu, a cilj nam je bio samo da spasimo djevojčicu", priča Petar.

Budući da djevojčica tada nije davala znake života i već je bila pomodrila od predugog boravka pod vodom, hrabri mladići uz pomoć momka koji ju je do njihovog dolaska tražio pokušali su joj pružiti prvu pomoć.

Prema riječima Mirka Galića, najprije su pokušali da je reanimiraju, a kada je dala znak života vidjeli su da joj ne mogu puno pomoći, brzo su je stavili u auto i odvezli u susjedno Šipovo u Dom zdravlja.

"S njom su bile još dvije djevojčice, koje su ostale na jezeru, a za nama je u Dom zdravlja krenuo i momak koji je bio sa djevojčicama do našeg dolaska. Ljekari su joj pružili pomoć i kasnije su je odveli u Banjaluku", prisjeća se Galić svog rođendana.

Ističe da su taj dan završili s poslovima i krenuli da proslave, a naišli su baš u pravo vrijeme, jer da su zakasnili koji minut to bi moglo biti kobno.

Sinovi tuku svoje majke

Banjalučkoj policiji je u proteklih pet mjeseci prijavljeno 111 slučajeva nasilja u porodicim među kojima je sve više djece koja tuku svoje roditelje.

Iako se mnogi uključuju u borbu protiv nasilja u porodici, a aktivne su i mnoge kompanije, informacije iz PU Banjaluka nisu nimalo ohrabrujuće.

Prema njihovim podacima, gotovo svaki dan neko prijavi nasilje u porodici, a u najvećem broju slučajeva nasilnici su muškarci, a žrtve mahom žene, prenosi EuroBlic.

Osobe upućene u ove slučajeve kažu da sve češće u policijsku stanicu dolaze uplakane majke, sa modricama i posjekotinamam koje dugo trpe udarce, i to od svojih sinova.

Jedna od njih kratko je ispričala o problemima sa sinom, te dodala da je bila primorana da ga prijavi, iako joj je to bio najteži potez u životu.

"U početku je stalno vikao na mene, onda su počela guranja, a kasnije i udarci. Kada god nisam imala da mu dam novca on me je tukao i vikao da sam najgora majka. Komšije su sve to slušale, čak nekoliko puta zvale policiji, a ja sam uvijek govorila da sam sama pala", ispričala je jedna Banjalučanka.

Dodala je da je nakon pet godina ćutanja, na nagovor komšinice, prijavila policiji sina, koji će najvjerovatnije dobiti zabranu prilaska. EuroBlic navodi da je bilo i slučajeva da su sinovi tukli oba roditelja, te im nanosili teže tjelesne povrede.

Iako su u najvećem broju slučajeva muškarci, u Banjaluci je ove godine policiji prijavljeno i nekoliko žena nasilnica. Upućeni kažu da je ženama jako teško priznati da su žrtve nasilja, a muškarcima još teže, te da je mnogo ovakvih slučajeva ostalo neprijavljeno.

Ljubinje: Kreće trka za gradnju solarane elektrane

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju solarsne elektrane sa fotonaponskim ćelijama na području Ljubinja, a vrijednost ove investicije procijenjena je na 150 miliona maraka.

Procijenjena instalisana snaga solarne elektrane, čija je gradnja planirana na lokalitetu Ljubinsko brdo, iznosi 63 megavata, a godišnja proizvodnja 104 gigavata struje.

Na površini od 80 hektara zemljišta planirano je da bude postavljeno 260.000 solarnih modula snage 250 vati, te inventari, mjerni uređaji i druga oprema.

Koncesija će biti dodijeljena na period od 50 godina, a ponuđači su dužni da uz ponudu dostave i studiju opravdanosti dodjele koncesije s elementima procjene zaštite životne sredine, piše "Glas Srpske".

Pravo učešća na javnom pozivu imaju domaća i strana lica, pravna i fizička lica ili konzorcijumi koji ispunjavaju uslove iz Zakona o koncesijama. Rok za dostavljanje ponude je 27. jul.

Inicijativu za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane ranije je pokrenula firma "IFS Solar" iz Ljubinja, koja je u većinskom vlasništvu turske kompanije "Capital Group". U javnom pozivu navedeno je da će podnosiocu inicijative prilikom vrednovanja ponude biti dodijeljen bonus do deset odsto od ukupnog broja bodova.

Dokaz postojanja života u svemiru?

Saturnov mjesec Enkelad dao je do sada najveći dokaz o postojanju života u Sunčevom sistemu - u gejzirima koji izbijaju kroz njegovu ledenu koru postoje vrlo složene organske molekule kakve su do sada pronađene samo na Zemlji!

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu "Priroda", pokazuje da bi na površini Enkeladovog okeana mogao postojati tanak sloj bogat organskim tvarima, sličan onome u površinskom sloju debljine jednog milimetra, koji je karakterističan za zemaljske okeane.

Na Zemlji on predstavlja granicu između atmosfere i okeana, a hemijski, fizikalno i biološki značajno se razlikuje od slojeva koji se nalaze samo nekoliko centimetara dublje.

NJegova ključna karakteristika jeste da je bogat aminokiselinama, ugljikovodicima, masnim kiselinama i fenolima od kojih većinu stvaraju okeanski organizmi.

U novom otkriću posebno se ističe to što su pronađene vrlo veliki i složeni molekuli, mnogo složenije od metana, koji je, inače, jedan od mogućih znakova postojanja života.

"Otkrili smo organske molekule sa masama većom do 200 atomskih jedinica. To znači da su više od deset puta teže od metana", ističe koautor studije, geogemičar i planetarni naučnik Kristofer Glin sa "Soautvest riserč instituta" u San Antoniju u SAD.

Naučnici su već ranije objavili da je Enkelad jedan od glavnih kandidata za postojanje vanzemaljskog života.

Život kakav ljudi poznaju zahtijeva tri ključna sastojka – tekuću vodu, izvor energije za metabolizam i bogatstvo hemijskih sastojaka, prije svega ugljika, vodika, kisika, fosfora, sumpora...

Studija, koju su prije godinu dana u časopisu "Nauka" objavili naučnici misije "Kasini", pokazuje da na Enkeladu postoje praktično svi navedeni uslovi, uključujući i hemijsku energiju koja može podržavati život.

Tagovi:

Ostale vijesti