Erdoganov uticaj, migranti u vozu, malo brucoša

Autor:

Brifing za posljednju subotu u mjesecu junu.

Erdoganov uticaj, migranti u vozu, malo brucoša Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Erdogan i Bakir

Izborna pobjeda Redžepa Erdogana i ustavno jačanje njegove pozicije neće ostati bez uticaja na Balkan, a jače prisustvo Turske direktno zavisi od rezultata SDA na oktobarskim izborima u BiH, piše EuroBlic.

Profesor Fakulteta političkih nauka Sarajevo Enver Kazaz smatra da u BiH Erdogan ima uticaja samo na politiku Izetbegovića, dok su svi njegovi drugi uticaji minimalni.

''Njegova pobjeda može samo uticati na to da Erdogan i Bakir izgube naredne izbore u BiH. Zašto? Zato što je način na koji Erdogan vlada omrznut u Federaciji BiH, preciznije rečeno kod velikog dijela birača i zato što je Sarajevo ingnorisalo Erdoganovu pobjedu, baš kao što je ignorisalo i njegov dolazak u BiH na predizborni skup'', ubijeđen je Kazaz.

Slab interes za studijske programe

Sudeći prema broju maturanata koji su se prijavili za polaganje prijemnog ispita u prvom roku, koji će biti 2. jula, na dva javna univerziteta u RS mjesta u naredna dva konkursna roka će ostati na skoro svim fakultetima, a na određenim studijima zainteresovanost je drastično opala.

"Najveće iznenađenje na našem fakultetu je učiteljski studij, gdje je zainteresovanost drastično opala i prijavilo se svega 18 svršenih maturanata, a kvota je 60 mjesta", kazali su za "Nezavisne" u Filozofskom fakultetu u Banjaluci i dodali da je što se tiče ostalih odsjeka zainteresovanost približna kao i prethodnih godina.

Kako saznajemo, za polaganje prijemnog ispita na ekonomiji u Banjaluci se do tog trenutka prijavilo 116 maturanata, a upisna kvota je 150, dok se za poslovnu informatiku, novi smjer na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, prijavilo njih 39, a kvota je 100 mjesta

Hrvatska otkupila zemljište za most

Hrvatska je završila otkup zemljišta potrebnog za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške, potvrđeno je "Nezavisnim" u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te zemlje.

Kako je rekla Ana Matijašević, portparol Ministarstva, iz "Hrvatskih cesta" je dobila informaciju da se otkupljeno zemljište odnosi na dio gdje će biti izgrađen most, a da je, što se tiče izgradnje kompletne brze ceste od rijeke Save do autoputa Zagreb - Beograd, otkupljeno skoro svo zemljište i da je ostalo još svega dva odsto.

"Za preostale čestice čeka se rješenje Ministarstva državne imovine. Za treću fazu projekta otkup zemljišta je u tijeku", rekla je Matijaševićeva za "Nezavisne".

Podsjećanja radi, cijena mosta bi trebalo da bude oko 20 miliona evra, a po pola bi trebalo da plate BiH i Hrvatska.

Evropska komisija je BiH donirala 6,3 miliona evra za ovaj projekt. Osim toga, Hrvatska od EU očekuje, osim sufinansiranja mosta, i pomoć pri finansiranju priključne ceste, čija vrijednost je oko 50 miliona evra.

"Strah" od Talgo voza

Svi autobusi koji saobraćaju na relaciji Sarajevo-Bihać, a takva su dnevno četiri, i dalje su puni uglavnom migranata koji iz glavnog grada BiH hrle ka Krajini u nadi da će preći granicu sa Hrvatskom i otići u neku od zemalja zapadne Evrope.

Kako je za ''Avaz'' potvrđeno na Autobuskoj stanici u Sarajevu, najveći interes migranata i dalje je za večernju liniju na toj relaciji sa polaskom u 23 sata.

Takav trend mogao bi biti pojačan u narednog periodu, piše Dnevni Avaz, jer će uskoro oživjeti i željeznički saobraćaj za Bihać.

No, Bišćani umjesto prvobitne radosti što će 2. jula na Željezničkoj stanici u tom gradu konačno zapištati i stići prvi poslijeratni voz iz Sarajeva, strahuju da će Talgo samo ubrzati i omasoviti dolazak migranata u njihov grad.

Tagovi:

Ostale vijesti