Jahte, izborni trikovi i mini-bus za Banj brdo

Autor:

U redovnom brifingu na Mondu pročitajte pregled jutrošnje štampe.

Jahte, izborni trikovi i mini-bus za Banj brdo Foto: Mondo.ba

Ko su vlasnici jahti iz Bosne i Hercegovine?

I državljani BiH su upisani u registar kao vlasnici jahti u Crnoj Gori, a prema zvaničnim informacijama posjeduju pet jahti, od ukupno 237 registrovanih u Crnoj Gori, piše "Glas Srpske". Prema podacima Uprave za pomorsku sigurnost Crne Gore među imenima ponosnih vlasnika nalazi se i ime medijskog magnata i lidera Stranke za bolju budućnost Fahrudina Radončića, koji u ovoj državi posjeduje jahtu pod imenom “Aura 2”. Takođe u Crnoj Gori svoje jahte imaju i Dragan Vidović, Antonio Bagarić te Radivoje Samardžić, koji u svom posjedu ima dvije - “Lejdi Keti” i “Ljupka”.

Inače najveći broj ovih luksuznih plovila nalazi se u vlasništvu Rusa (67) te državljana Srbije (62) i Crne Gore (36), a svojom jahtom u ovom mediteranskom morskom raju, u nešto manjem broju, može se pohvaliti i jedan broj građana Albanije, Italije, Kazahstana, SAD, Češke, Velike Britanije, Ukrajine...

Dodik protiv rezolucije; opozicija: to je trik!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nema podršku opozicije da se NSRS bavi izvještajem o Srebrenici, koji je usvojen prije nekoliko godine i da taj izvještaj odbaci, piše "EuroBlic". Dodik je u Bratuncu izjavio da će se založiti da parlament Srpske "poništi i odbaci sramni izvještaj Vlade RS od prije nekoliko godina, koji su pisali tadašnji visoki predstavnik u BiH - Britanac Pedi Ešdaun i njegova služba", a korišten je u Hagu da bi se presuđivalo Srbima.

Predsjednik Republike je istakao da će pozvati predstavnike svih političkih partija da podrže poništavanje izvještaja, aludirajući prije svega na najjaču opozicionu stranku SDS i njenog lidera Vukotu Govedaricu. 

''Dodik je zloupotrebio referendum o Danu Republike i u izbornoj kampanji na bilbordima isticao 9. januar, a onda poslije izbora ništa nije uradio da bi zaštito Dan Republike. Isti je sada pokušaj i sa izvještajem o Srebrenici. Da je htio, on je to mogao davno da uradi posredstvom Vlade koju kontroliše", rekao je poslanik SDS Nedeljko Glamočak. Sličan odgovor stigao je i od lidera PDP. On je pozvao Dodika da ''već danas odbaci izvještaj Komisije za Srebrenicu, i da se ne krije iza Narodne skupštine.

Banj brdo: Mini bus umjesto vozića

Turistički panoramski mini-autobus koji će svakog radnog dana na svaki sat vremena prevoziti turiste i građane od Tvornice obuće ''Bema'' do Banj brda trebalo da bude uspostvaljen u prvoj polovini jula pišu "Nezavisne". Slavko Davidović, šef Odsjeka za saobraćaj u Gradskoj upravi, kazao je da je javna nabavka u toku. 

''Ako ne bude problema, usluga bi mogla da bude uspostavljena u predviđenom roku'', dodao je Davidović.

Odjeljenje za saobraćaj i puteve pokušalo je ranije realizovati ideju da se na lokalitetu Banj brda uvede turistički vozić na električni pogon. Međutim na raspisanu javnu nabavku niko se nije javio pa je donesena odluka da se prevoz omogući od jula do septembra mini turističkim panoramski autobusom bez prozora i sa pokretnim krovom. Prevoz će se vršiti radnim danom od 15 do 20 časova, a vikendom i neradnom danima od devet do 20 časova. Polasci će biti na svaki sat, a sa spomenika na Banj brdu na svakih pola sata. Cijena karte u jednom pravcu biće jednu KM, a za djecu do pet godina besplatno.

Rekordna prodaja novih automobila u BiH

BiH je prošle godine zabilježila rekordan rast prodaje novih putničkih automobila i to za čak 30 odsto.
Zvanični su to podaci koji su objavljeni u izvještaju Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA), piše Avaz.

Ukupna prodaja automobila u jugoistočnoj Evropi (osim Crne Gore i ''Kosova'') lani je iznosila 401.612 vozila, što je porast od 13,8 odsto u odnosu na 2016. Od vozila prodatih 2017. godine 333.463 su putnička, pojašnjeno je u izvještaju. Godišnja stopa rasta u ovom regionu je 14 odsto.

Roditeljska aplikacija banjalučkih programera

Grupa banjalučkih programera kreirala je mobilnu aplikaciju ''Meerkiddo'' koja roditeljima omogućava da sa svog mobilnog telefona djetetu isključe sve društvene mreže koje predstavljaju opasnost.

''Roditelji putem ove aplikacije mogu povezati svoj telefon s dječijim i to putem jednog naloga i nakon toga mogu pratiti njihovo ponašanje na internetu. Mogu spriječiti da djeca neprikladne sadržaje, mogu vidjeti lokaciju gdje se dijete nalazi, mogu im odrediti koje aplikacije da koriste, a koje ne i to sve bez oduzimanja telefona. Roditelj takođe može da spriječi zlostavljanje djeteta na internetu, da mu pregleda SMS i listu kontakata i u svakom trenutku vidjeti njegovu lokaciju'', kaže programer Branko Vasiljević za "Avaz".

Tagovi:

Ostale vijesti