BRIFING: Hrvati slave, Bošnjaci tuguju, a Srbi...

Autor:

Pročitajte pregled tekstova koje donose mediji u BiH, u četvrtak, 12. jula 2018. godine

BRIFING: Hrvati slave, Bošnjaci tuguju, a Srbi... Foto: Mondo

Euforija u Mostaru i Širokom Brijegu

Hrvatski mediji u FBiH danas su puni hvalospjeva za fudbalsku reprezentaciju Hrvatske, koja se nakon senzacionalne pobjede od 2:1 nad Engleskom plasirala u finale SP u Rusiji. "Večernji list" u izdanju za BiH navodi da je slavlje Vatrenih trajalo do dugo u noć, kao i da čestitke stižu sa svih strana. Jedna od njih stigla je i iz Međugorja, gdje se od hrvatskog pravosuđa sklonio osuđeni Dinamov savjetnik Zdravko Mamić. „Ako ovo sanjam, molim vas da me ne budite! Još jednom se pokazalo ono što uvijek ističem – hrvatski nogometaši su ono najbolje što Hrvatska ima! HVALA VAM JUNACI!Vi igrajte, a ja ću moliti za vas“, Mamićeva je poruka.

Mostarski portal Bljesak.info u tekstu pod naslovom „BiH slavi pobjedu Vatrenih“ piše da Kupres, Livno, Mostar, Široki i ostali gradovi u BiH slave plasman hrvatske reprezentacije u finale Svjetskog prvenstva, navodeći da su Vatreni došli do „najvećeg uspjeha u historiji te nadmašili veličanstveni rezultat ekipe koja je 1998. osvojila bronzu“.

Portal Poskok.info iz Posušja navodi da su Englezi „bili inferiorni hrvatskom plemstvu“. „Najboljoj generaciji koju smo dali. Sinovima hrvatske domovine od Kraljeve Sutjeske preko Posavine do Podgore. Ovako hrabru, samurajsku momčad nogometni svijet do sada nije vidio. Velike čestitke Livnjacima. Nacija vam duguje! Hvala Irskoj na podršci! Hvala Scotland i svim Bošnjacima i Srbima koji su navijali za nas. Vaša potpora je čista pobjeda nad ovim našim balkanskim ludilom“, piše Poskok.info.

Tuga u Sarajevu

Dok se hrvatski mediji u BiH bave fudbalom, u bošnjačkim dominiraju tekstovi posvećeni jučerašnjoj godišnjici zločina u Srebrenici. Nekima je zasmetalo slavlje Hrvata na Dan žalosti u FBiH. Portal Faktor.ba, opisujući atmosferu sinoć u Širokom Brijegu, navodi da se u gradu na Lištici „uzvikuju  ustaške parole 'Za dom spremni', a na sceni je i vrijeđanje Bosne i Hercegovine.“ „Na ulicama Širokog Brijega ore se pjesme poput 'je*** te Bosno, je*** te ja, Hrvatska moja domovina' i 'pu** ku*** ko te je**, možemo mi i bez tebe Federacijo...' Vrijedi spomenuti da je na teritoriji Bosne i Hercegovine do ponoći Dan žalosti zbog obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici“, navodi sarajevski portal. Faktor piše i da su „sramotne slike stigle iz Mostara“: “Navijači u kockastim dresovima pjevali su 'o mostovima i tzv. Herceg-Bosni', a jedan dječak skandirao je 'Nož, žica, Srebrenica'".

„Dnevni Avaz“ piše da da je osamnaestu kolektivnu dženazu žrtvama u potočarskoj dolini bijelih nišana juče klanjalo skoro 20.000 ljudi. List donosi i izjavu poznate holivudske glumice Anđeline Džoli, koja je rekla da je „Srebrenica podsjetnik da međunarodna zajednica može zajedno djelovati i okončati sukob i zaštititi civile, kao što je NATO s vremenom učinio u BiH“. U ovom listu možemo pročitati i izjavu srpskog političara Čedomira Jovanovića koji kaže da nišani u Potočarima „mnogo više čine za budućnost i mir nego mi živi“. Avaz piše i o poruci na tviteru visokog funkcionera SNSD-a Rajka Vasića, u kojoj spominje genocid, navodeći da će i Tužilaštvo BiH izvršiti provjere povodom prijava u vezi sa njegovom objavom.

Dosta prostora u sarajevskim medijima posvećeno je i potezu Urednika informativnog programa BHT1 Mirka Radoje, koji je zabranio novinarima i voditeljima ovog javnog servisa da nose Cvijet Srebrenice tokom izvještavanja o godišnjici zločina.

Banjaluka o jabukama i gorivu

Štampa u Republici Srpskoj takođe je određeni medijski prostor posvetila godišnjici zločina u Srebrenici, ali naslovnim stranama dominiraju i neke druge teme. Tako „Glas Srpske“ donosi intervju sa Predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milanom Tegeltijom koji kaže da ponovni izbor na tu funkciju predstavlja direktno "priznanje njemu i ostalim članovima VSTS da su dobro radili u protekle četiri godine, ali ujedno i demanti svima koji su govorili o političkom utiucaju na VSTS i njega lično".

„Nezavisne novine“ piše da jabuke iz BiH ponovo mogu da se izvoze u Rusiju, nakon što je ta država ukinulia zabranu na uvoz ovog voća, a list javlja i o novom poskupljenju goriva u RS.

„EuroBlic“ donosi tekst o veteranima boračkih udruženja RS koji će od NS RS tražiti formiranje anketnog odbora, po uzoru na slučaj Dragičević, sa ciljem rasvjetljavanja ubistva visokih policijskih i vojnih funkcionera, prije svega Srđana Kneževića, Ljubiše Savića i Željka Markovića.


Tagovi:

Ostale vijesti