Snimanje vozačkog, prosvjetari i vrijedni direktor

Autor:

U brifingu pročitajte pregled najzanimljivijih priča iz današnjih novina.

Snimanje vozačkog, prosvjetari i vrijedni direktor Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Državljani BiH ravnodušni prema izborima u BiH

Prema podacima CIK zainteresovanost da glasa na predstojećim opštim izborima u BiH do sada je pokazalo oko 35.000 državljana BiH koji ne žive u zemlji. Budući da krajnji rok za registraciju glasača iz inostranstva ističe 24. jula, procjenjuje se da navedeni broj neće drastično porasti u narednih nekoliko dana.

Poređenja radi, na prošlim lokalnim izborima, koji su održani prije dvije godine, bilo je prijavljeno skoro duplo više dijasporaca zainteresovanih za glasanje - oko 60.000.

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije ''Pod lupom'' i bivši šef CIK Vehid Šehić za ''EuroBlic'' kaže da drastičan pad interesa dijaspore za učešće na izborima prije svega pokazuje na to da su državljani BiH, koji žive i rade u inostranstu, izgubili nadu da će njihov glas na bilo koji način uticati na političke tokove u matičnoj zemlji.

Snimanje vozačkog ispita

Budući vozači u BiH koji to budu željeli uskoro bi teoretski i praktični dio vozačkog ispita mogli polagati pod budnim okom kamera, što bi, prema riječima stručnjaka, trebalo da doprinese većoj transparentnosti u toj oblasti.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH ističu da trenutno sprovode aktivnosti na donošenju pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i uslovima organizovanja ispita za vozače kojim je predloženo da se , na zahtjev kandidata, koji polaže, polaganje može i snimati.

''Predloženo je da nadležni organ video-nadzorom opremi i prostorije u kojima se polaže teoretski dio ispita kako bi snimak mogao služiti u svrhu kontrole nad polaganjem ispita'', rekli su u resornom ministarstvu, prenosi "Glas Srpske".

Direktor škole, a ljeti građevinac

Direktor OŠ ''Sveti Sava'' iz Bijeljine, Đorđe Mirković, raspust provodi ''na skeli'' i u radnom odijelu, svakodnevno sa majstorima sanirajući školu.

Riječ je o vrijednom čovjeku i jednom od zaista rijetkih ljudi koji se svake godine angažuje da pomogne u obnavljanju škole, piše "Glas Srpske".

''Uz zajednički rad svih zaposlenih, trošak sanacije biće minimalan. Ja sam tako navikao, raditi se mora. Iskoristimo dio raspusta za odmor, a drugi dio radimo u školi. Mene to čini zadovoljnim i ispunjenim čovjekom'', kaže neobični direktor.

''Znam da je to mnogima čudno, ali ako mi koji smo u školi svaki dan nećemo brinuti o njoj, pitam se ko će'', dodaje Mirković.

Nema optuštanja prosvjetara

Dok neki direktori obrazovnih ustanova smatraju da će sve manje đaka u školama u RS dovesti do toga da neki prosvjetni radnici ostanu bez posla, nadležni iz Minstarstva prosvjete i kulture RS uvjeravaju da neće doći do toga, nego da će nastavnici koji budu višak biti preraspodijeljeni u druge škole.

Prema riječima Valentine Sovilj, predsjednice Aktive direktora srednjih škola prijedorske regije, u njihovoj regiji biće nekoliko prosvjetnih radnika koji će biti tehnološki višak.

Ona dodaje da je problem sa tehnološkim viškom izraženiji svake godine, jer je sve manje učenika.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, prosvjete i kulture RS, kazao je da ima od ministra prosvjete i kulture RS čvrsto obećanje da u narednoj školskoj godini neće doći do otpuštanja radnika u prosvjeti.

Dodao je da će određeni broj radnika sigurno imati umanjenu normu.

Tagovi:

Ostale vijesti