Iz naftalina: Krajiške "super-žene"

Autor:

Poslije priča iz Gradiške, Prnjavora, Drvara i drugih, pronašli smo još jednu interesantnu lokalnu storiju. Krajiške novine iz 1956. godine (28. novembar) donose priču "Preduzeća u kojima uglavnom rade žene"...

Autori teksta entuzijastično pišu o fabrici "Sana" iz Bosanskog Novog koja je otpočela sa radom 1948. godine. Povod za ovu reportažu su vrijedne i požrtvovane Novograđanke. Od 203 radnika, čak 87 odsto su bile žene, i to mlade i nepismene iz obližnjih sela. One su za vrijeme rada u fabrici završile i školu i sad upravljaju svojim preduzećem (od 30 članova Radničkog savjeta, 23 članice su žene). Takođe, autori ne zaboravljaju spomenuti da su prostorije za rad lijepe, tople i prozračne i da imaju kupatilo sa osam tuševa, kao i prostoriju za održavanje lične higijene. U tekstu se pominje i preduzeće "Mira Cikota" iz Prijedora, u kojem takođe rade uglavnom žene. Fabrika ima 115 uposlenih, a od toga je 80 žena.

Sve žene rade u bijelim maramama i keceljama, pa, dodaju autori teksta, "na prvi pogled se dobije dojam da se nalazimo u nekoj velikoj laboratoriji". Kao jedini problem, navedena je činjenica da još nije riješena kvalifikacija radnica koje rade u odjeljenju za keks. Dalje, Krajiške novine navode kako u oba preduzeća rade žene koje imaju djecu, te da preduzeća u skorije vrijeme moraju riješiti i ovo pitanje, s obzirom na to da su djeca ostavljena ili drugim ženama ili sama kod kuće. Autori predlažu i da preduzeća naprave menzu u kojoj bi žene uzimale ručak i nosile kući poslije posla.

Ovaj tekst pokazuje nam kako se razvijala industrija poslije rata, ali i koliko su u sveukupnom razvoju društva učestvovale žene koje su u to vrijeme dolazile sa sela, te su se, nepismene, vrlo brzo kvalifikovale i obučile za rad, a i dalje su brinule o djeci i porodici.

........

Još priča iz naftalina čitajte OVDJE.

Tagovi:

Ostale vijesti