BRIFING: Kradljivci, doktori, državljanstvo i poni

Autor:

Pročitajte pregled štampe za subotu, 18. avgusta

0
A- A A+

Rastavljali vozila u šumi

Dobojska policija podnijela je juče Okružnom javnom Tužilaštvu Doboj izvještaj protiv Slobodana S (30), Jovice K. (25) i Đorđa T. (28), svi sa Sokoca, zbog sumnje da su krali vozila na području Doboja. Oni se sumnjiče da su u periodu od 2012. do polovine juna prošle godine pomagali drugim kradljivcima prilikom krađa vozila u Doboju i to tako što su od kradljivaca preuzimali i sakrivali ukradene automobile. Potom su ih, kako je pokazala istraga, prevozili u jedno selo u šumi kod Olova, gdje su ih rastavljali, prodavali i prikrivali njihove neiskorišćene dijelove, piše "Dnevni Avaz".

UKC RS edukuje 72 buduća stručnjaka

Univerzitetski klinički centar UKC RS objavio je u petak konkurs za izbor i prijem 61 ljekara specijalizanta za različite oblasti i 11 supspecijalizacija. Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, kazao je za "Nezavisne novine" da ovaj kolektiv želi da pruži priliku svim mladim ljekarima da specijaliziraju u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u RS. Istakao je da centar ima stručnjake za liječenje pacijenata te da će, nakon što se hirurške klinike u septembru presele u novi prostor centralnog medicinskog bloka ove zdravstvene ustanove, sve organizacione jedinice biti pod jednim krovom.

Tužan kraj ljubimca svih Jugoslovena

Prije dve godine povratak kultnog bicikla Poni popraćen je velikom medijskom pompom. Međutim, ta priča je, čini se, završena. BTC, jedan od dva partnera iz projekta već je digao ruke od Ponija, a Gorenje koje je u to vrijeme računalo da će iskoristiti brend iz socijalizma, omiljen na prostoru bivše Jugoslavije, za pogon električnim motorom, navodno je pronašlo kupca za kompaniju Gor kolesa, ali ne želi da otkrije o kome je riječ. Gorenje je kompaniju Gor kolesa osnovao sa 650.000 evra temeljnog kapitala, nakon što je kupio brand Rog, prenosi "Glas Srpske".

Otkrivena najtoplija planeta u svemiru

Nasini naučnici otkrili su najtopliju egzoplanetu sa atmosferom koja sadrži vaporizovani titanijum i gvožđe. Naučnici su došli do nevjerovatnog otkrića – pronađena je do sada najvrelija planeta koja je nazvana Kelt-9b, piše britanski "Metro". Stručnjaci u Nasi vjeruju da bi temperatura egzoplanete (planeta izvan Sunčevog sistema) mogla da iznosi oko 4.300 stepeni celizijusa, što govori da je ovo najtopliji svijet koji je do sada otkriven te da planeta postaje toplija od nekih zvijezda. Za poređenje, temperatura na površini Sunca iznosi preko 5.500 stepeni celzijusa.

Tagovi:

Ostale vijesti