Radnici ginu na gradilištima u Srpskoj

Autor:

U jutrošnjem pregledu štampe izdvajamo slabu zaštitu na radu na gradilištima u Republici Srpskoj.

Radnici ginu na gradilištima u Srpskoj Foto: Mondo.ba

Ginu na gradilištima

Radnici u RS slabo su zaštićeni, što potvrđuju sve češće pogibije, uglavnom na građevinama, dok poslodavci nisu čak ni svjesni opasnosti kojima su izloženi njihovi zaposleni piše, EuroBlic.

Istovremeno ima i onih koji to znaju, a li ništa ne preduzimaju da obezbjede radnike. Štaviše, mnoga od gradilišta na kojima se radi nisu ni legalna.

Samo u ovom mjesecu u Banjaluci su, na nebezbjednom gradilištu poginula dva radnika što je potvrdio i nalaz inspektora rada nakon što su dva radnika pala sa skele.

Nedavno je jedan radnik povrijeđen kada je pao na gradilištu u centru grada.

Mladi ne znaju stanje na tržištu rada

Više od polovine mladih ne zna kakvo je stanje na tržištu rada, zbog čega biraju pogrešna zanimanja, te i sami završe na birou, piše "EuroBlic".

Rezultati su ankete ''Omladinske politike grada Banjaluke'' u kojoj je, između ostalog, na pitanja o zaposlenju odgovaralo oko 1.000 mladih do 30 godina.

Studenti razgrabili stanove

Studenti biraju lokacije koje su im u blizini fakulteta pa su banjalučka naselja Borik, Starčevica, Obilićevo, Nova varoš najtraženija, a rjeđe se odlučuju da Lazarevo, Lau, Česmu, pišu "Nezavisne".

Iako studenti od oktobra kreću u novu akademsku godinu, već su preplavili gradove kada je u pitanju potražnja za stanovima, a cijene iznajmljivanja su nešto više u odnosu na lani.

U Banjaluci studenti uveliko rezervišu stanove što putem oglasa, što preko agencija za nekretnine.

U oglasima se navodi da jednokrevetne sobe u naseljima koja su bliža fakultetu koštaju od 150 do 200 KM, dvokrevetne idu do nevjerovatnih 400 KM, je po osobi koštaju i po 200 KM. Garsonjere su od 250 do 400 KM bez režija dok su jednosobni od 300 do 450 KM, što sve zavisi od opremljenosti i lokacije.

Tagovi:

Ostale vijesti