I ''vaspitna ćuška'' je nasilje nad djetetom

Autor:

Tući dijete čak i u vaspitne svrhe i ''za njegovo dobro'' u RS je zakonom zabranjeno, ali stručnjaci tvrde da većina roditelja na to ne obraća pažnju.

4
A- A A+

Ubjeđenje da država nema pravo da se miješa u porodične stvari za mnoge više ne važi, ako, recimo, muž tuče ženu. Ali kada je pitanju vaspitavanje djece, tradicionalni model po kome roditelj ima pravo da šibom ili pljeskom disciplinuje svoje potomče još je čvrsto ukorijenjen, piše "EuroBlic".

Zakoni, međutim, ne priznaju da je ''batina iz raja izašla''. Porodični zakon RS roditeljima i ostalim članovima porodice izričito zabranjuje da dijete podvrgavaju ponižavajućim postupcima, duševnom i tjelesnom kažnjavanju a takvo postupanje kažnjivo je i po zakonu o zaštiti od nasilja u porodici.

Batina (ni)je iz raja izašla

Da zakoni jesu neophodni, ali ne i dovoljni za promjenu stavova i prakse, svjesni su u UNICEF-u za BiH, pa u saradnji sa Delegacijom EU BiH provode kampanju za iskorjenjivanje fizičkog kažnjavanja djece.

''Često možemo čudi da nije problem jedan roditeljski šamar ili ćuška. To je pogrešno. Moramo prihvatiti nultu stopu tolerancije na nasilje prema djeci. Najbolji interes djeteteta trebalo bi da bude vitalni racionalni interes BiH'', rekla je Nineta Popović iz UNICEF-a u BiH na radionici ''Mediji za srećno djetinjstvo''.

Dragica Radović, ombudsman za djecu RS, za "EuroBlic" kaže da je uz zakone i kampanje potrebna i veća podrška porodici.

Pojašnjava da zabrana fizičkog kažnjavanja ne znači i zabranu kažnjavanja i disciplinovanja djece već zahtjeva da roditelji primjenjuju nove metode i strpljivo i dosljedno postavljaju granice.

Švedska je prva zemlja koja je 1979. zakonom izričito zabranila fizičko kažnjavanje i druge oblike ponižavajućeg postupanja prema djeci. Prije usvajanja zakona godinama je trajala kampanja protiv batina u vaspitne svrhe. Rezultati su bili fascinantni: istraživanje iz 2000. godine je pokazalo da samo šest odsto Šveđana podržava fizičko kažnjavanje djece.

Ostale vijesti