Praunuka Franca Ferdinanda dolazi u Sarajevo

Autor:

... i to u društvu potomka Gavrila Principa!

0
A- A A+
Sarajevo, panorama Foto: MONDO/Samir Cacan

Vijek nakon početka Prvog svjetskog rata potomci Gavrila Principa i Franca Ferdinanda, Branislav Princip i Anita Hohenberg, nedavno su se susreli i rukovali. Desilo se to u Austriji, na brdu iznad Graca, što je širom regiona izazvalo brojne pozitivne reakcije.


Branislav Princip (52), koji je rođen i živi u Beogradu, u intervjuu za "Dnevni avaz" govori o utiscima nakon susreta s Anitom.

Pozitivne reakcije

Mislim da je sve bolje prošlo nego što sam zamišljao. Iskren da budem, iznenadio sam se svim pozitivnim reakcijama. Nažalost, bilo je i negativnih komentara, govori Branislav.

Kaže da ranije nije poznavao Anitu.

"Prije rukovanja našli smo se na kafi s organizatorima. A onda, kada smo probili led, otišli smo na ručak i ispričali se. Nakon toga pružili smo jedno drugom ruku", ističe on.

Dogovorili su se da ostanu u kontaktu i da se ponovo vide.

"Ona je imala poziv da dođe u Sarajevo, ali uvijek je, kako je kazala, bio nezgodan trenutak. Možda je sudbina htjela da dođemo zajedno. Već smo dobili poziv, ali još ne znamo kada će to biti, vjerovatno uskoro", kaže Princip. On u Sarajevu nikad nije bio. Kaže da ga do sada niko nije zvao.

"Moj djed bio je Gavrilov mlađi brat. Gavrilo je imao dva brata, Nikolu i Jovu. Ja sam Nikolin unuk. Naše porijeklo je iz Grahova, a ranije iz nekog mjesta u Crnoj Gori. Od Nikole, tu smo brat i ja, a od Jovine strane ima šestero potomaka, i oni se sad prezivaju Latifići i Jovanovići", kaže Princip.

Ni svojim najbližima nije govorio o Aniti.

"Moj brat i snaha su u Kanadi. Bili su oduševljeni kada su saznali. I Anita ima rođaka u Kanadi, pa se možda i oni tamo susretnu", kaže.

Ne smijemo sada opet čekati 100 godina pa da se naši narodi izmire

"Kao da su se neki tamni oblaci nadvili nad našim prostorima. Često naši političari daju nepromišljene izjave i ne vide posljedice tih svojih riječi. Kao da se ništa nije naučilo iz prošlosti. Sada je 2018. i ne smijemo sada opet čekati 100 godina pa da se naši narodi izmire", upozorava Branislav Princip.

Baka mi je pričala o Gavrilu

"Baka mi je pričala o Gavrilu, iako ga lično nije poznavala. Imam neki svoj stav i na sve gledam malo drugačije od istorijskih činjenica. Gavrilo je bio više vezan za svoje djelo, iako se u prošlosti bavio književnošću. Pisao je pjesme. Možda i nisu bile nekog kvaliteta, ali imao je tu neku umjetničku dušu. Ipak, posljedice njegovog čina bile su strašne za sve. 'Mlada Bosna' bila je revolucionarna organizacija koja je željela oslobođenje BiH. Nije na nama da sudimo sada o tome, jer istoriju sada ne možemo promijeniti", dodaje Princip.

Tagovi:

Ostale vijesti