Crna hronika

Lani 16 policajaca RS osumnjičeno za krivična djela: Nasilje u porodici, polno uznemiravanje, zloupotrebe, prevare…

Autor Brankica Spasenić

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS prošle godine je podnijelo 13 izvještaja nadležnim tužilaštvima protiv 16 svojih pripadnika osumnjičenih za razna krivična djela.

Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Među krivičnim djelima za koja se sumnjiče su dva slučaja nasilja u porodici, jedno polno uznemiravanje, po jedno primanje mita i krivično djelo pomoć učiniocu proslije izvršenja krivičnog djela, ali i krivična djela ugrožavanje sigurnosti, zloupotreba službenog položaja, prevara u osiguranju, lažno predstavljanje, izazivanje opšte opasnosti i ugrožavanje javnog saobraćaja.

U izvještaju MUP-a RS za prošlu godinu, koji će biti razmatran na predstojećoj sjednici Narodne skupštine RS, navodi se da su nadležna tužilaštava lani podigla pet optužnica protiv šest policijskih službenika, doneseno je 13 naredbi o nesprovođenju istrage, kao i jedna naredba o obustavi istrage.

“U 2021. godini suspendovano je ukupno 18 policijskih službenika”, stoji u izvještaju MUP-a RS.

MUP RS je prošle godine sproveo i brojne unutrašnje i disciplinske postupke protiv svojih pripadnika.

“U 2021. godini zaprimljeno je ukupno 799 predmeta , od kojih je 430 predstavki građana na nezakonito ili neprofesionalno ponašanje zaposlenih u ministarstvu, 71 zahtjev za sprovođenje unutrašnjeg postupka, 44 prijave koje su podnijeli zaposleni u ministarstvu, 81 predmet iz kategorije ostalih i 173 početna izvještaja o upotrebi sile”, navodi se u izvještaju MUP-a RS.

Najviše predstavki i prijava se odnosilo na narušavanje ugleda MUP-a RS (37,3%), nesavjestan rad zaposlenih (20,3%), zloupotrebu ovlašćenja (13,6%), nedolično ponašanje (6,8%), nelegalne radnje sa obilježjima krivičnog djela (5,1%), zloupotreba bolovanja (5,1%), neopravdano odsustvo s posla (3,4%), koruptivno ponašanje (3,4%), zlostavljanje ili nehumano ponašanje (3,4%) i drugo.