• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se Srpska bori protiv korupcije: Uslovne osude, novčane kazne, obustave istrage…

Istrage i predmeti za korupciju u tužilaštvima u RS iz prethodne, ali i nekoliko ranijih godina, pokazuju da je samo petina optuženih završilo iza rešetaka, skoro polovina dobilo uslovne kazne, da je više od polovine prijava završeno odlukom o nesprovođenju istrage.

 Izvor: Envato

Većina istraga je na kraju obustavljeno.

Dok je javnost u Republici Srpskoj zaokupljena posljednjim velikim slučajevima i hapšenjima osumnjičenih za zloupotrebe i malverzacije u postupcima javnih nabavki tokom pandemije virusa korona, Mondo je istraživao kakvi su epilozi „spektakularnih hapšenja” i „slučajeva decenije” o kojima smo svjedočili u ranijem periodu.

U izvještaju o radu tužilaštava u Republici Srpskoj u 2020. godini, u koji je Mondo imao uvid, navodi se da su tužilaštva u RS lani zaprimila 259 prijava protiv 560 osoba za koruptivna krivična djela, a što je za oko 29 odsto manje nego godinu ranije.

Povezano

Takođe, iz ranijih godina prenesno je 145 pijava protiv 300 osoba, tako da su prošle godine ukupno u radu bile 404 prijave protiv 860 osoba.

Na kraju izvještajnog perioda, odnosno koncu 2020. godine, riješene su 272 pijave protiv 541 osobe.
Od toga je više od polovine, ili konkretno 158 pijava protiv 324 osobe, zaključeno naredbom o nesprovođenju istrage, a po 68 prijava protiv 113 osoba donesena je naredba o sprovođenju istrage. Na drugi način je riješeno 46 prijava.

Takođe, u toku izvještajnog perioda riješeno je 77 istraga, a tek u 28 predmeta kojima su bile obuhvaćene 34 osobe podignuta je optužnica, dok je 47 istraga protiv 89 osoba obustavljeno, a dvije istrage su riješene na drugi način. Ukupno 43 istrage protiv 71 osobe je ostalo neriješeno.

Zanimljivosti o borbi protiv korupcije

 Tužioci su posebnu pažnju posvetili postupanju po negativnim revizorskim izvještajima, a za koje nema nijedne podignute optužnice.

Podsjećamo, Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o reviziji javnog sektora RS predviđeno je da se u slučaju izražavanja negativnog revizorskog izvještaja o sprovedenoj finansijskoj reviziji, kopija dijela dokumenta „Izvještaj glavnog revizora”, obavezno dostavlja glavnom republičkom tužiocu RS.

U toku 2020. godine dostavljeno je šest negativnih revizorskih izvještaja, a koji su potom proslijeđeni okružnim tužilaštvima na nadležno postupanje.

„Okružna tužilaštva su u toku izvještajnog perioda po negativnim revizorskim izvještajima donijela pet naredbi o nesprovođenju istrage, dok je 12 negativnih revizorskih izvještaja i dalje u radu. Iz dostavljenih izvještaja , vidljivo je da nema podignutih optužnica proizašlih iz negativnih revizorskih izvještaja”, stoji u izvještaju za prošlu godinu koji potpisuje glavni republički tužilac Mahmut Švraka.

Tužioci ocjenjuju da se revizorski izvještaji kreiraju u skladu sa međunarodnim standardima i pincipima za izradu revizorskih izvještaja, te da oni „imaju poteškoća u razumijevanju specifične terminologije koja se koristi i njihovim značenjima, pa samim tim i poteškoće u mogućoj identifikaciji elemenata krivičnog djela”.

(Mondo.ba)

O borbi protiv korupcije u RS

Još iz INFO

Komentari 1

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE