Crna hronika

Nakon prijava CIK-a Tužilaštvu BiH: SIPA u centru za brojanje glasova

Autor Željko Svitlica

Inspektori Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pojavili se danas u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu, nakon što je Centralna izborna komisija BiH podnijela tužilaštvu dvije prijave zbog sumnje na falsifikovane glasove.

Izvor: Anadolija/Samir Jordamović

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je za Klix izjavio da se vrši uviđaj te da će tužiteljka odrediti šta će se dalje preduzimati.

"To je učinjeno po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine nakon što je pronađen veći broj falsifikovanih listića, a zbog sumnje u izborne prevare".

Centralna izborna komisija BiH je danas, postupajući u skladu sa odredbama člana 6.8. stav (1) Izbornog zakona BiH, Tužilaštvu BiH podnijela novu prijavu, jer smatra da je učinjeno krivično djelo koje se odnosi na izborni proces.

"Prema izvještaju Glavnog centra za brojanje, postupajući po Naredbi Centralne izborne komisije BiH od 10.10.2022. godine, na dva biračka mjesta u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine je, prilikom pregledanja glasačkih listića za Predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, pronađeno još 37 falsifikovanih glasačkih listića", saopšteno je iz CIK.

Centralna izborna komisija podnijela je juče prijavu Tužilaštvu BiH nakon što je na dva biračka mjesta u Bratuncu i jednom u Šekovićima pronađeno 36 falsifikovanih glasački listića.

(MONDO)