Upućena inicijativa

"Uslovi poslovanja neizdrživi": Banjalučki prevoznici zvanično zatražili vanrednu sjednicu Skupštine grada

Autor Dragana Božić

Banjalučki prevoznici danas su uputili inicijativu gradonačelniku Drašku Stanivukoviću i predsjedniku Skupštine Mladenu Iliću za hitno održavanje vanredne sjednice na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda bio cjenovnik voznih karata.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

Kako stoji u zahtjevu prevoznika, u koji je Mondo imao uvid, a koji potpisuje pet prevoznika sa područja grada ("Autoprevoz", "Bočac turs", "Pavlović turs", "Rale turs", "Aldemo turs"), uslovi poslovanja za ova preduzeća su postali neizdrživi. 

Napominju da su se, s obzirom da je cijena goriva veća od 2,59 KM, prema važećem ugovoru stekli uslovi za korekciju cijena.

“Upozoravamo da je GU Banjaluka već prekršila odredbe ugovora kojima je regulisan javni gradski i prigradski prevoz kao i Zakon o komunalnim djelatnostima jer se ne postupanjem i ne odobravanjem novog cjenovnika dovodi u pitanje dalje odvijanje komunalne djelatnosti od posebnog značaja za građane Banjaluke, ali i naša preduzeća”, stoji u zahtjevu.

Prevoznici tvrde da usvajanje "Cjenovnika" znači poštovanje ugovora i ne znači automatsko poskupljenje cijena karata na teret građana, te da je teret poskupljenja moguće nadoknaditi iz budžeta grada.

Apelovali su na gradske vlasti da što prije zakažu vanrednu sjednicu Skupštine kako bi odobrili novi cjenovnik voznih karata u gradskom i prigradskom prevozu.

U srijedu obustava saobraćaja

Direktor "Autoprevoza" Banjaluka Dejan Mijić najavio je da od sutra prevoznici u gradskom i prigradskom prevozu u Banjaluci počinju sa obustavama saobraćaja, navodeći da će sutra saobraćaj biti obustavljen od 20.00 do 21.00 čas.

On je za Srnu rekao da će obustave saobraćaja biti nastavljene narednih dana i da će 5. maja biti od 20.00 do 22.00 časa, 6. maja od 8.00 do 9.00 i od 20.00 do 22.00 časa, dok će tokom vikenda i 9. maja saobraćati u normalnom režimu.

Mijić je istakao da će 10. maja doći do rigoroznije obustave saobraćaja i to od 8.00 do 10.00 časova i od 20.00 do 22.00 časa.