Društvo

Banjaluka pokrenula aktivnosti na obnovi spomenika na Banj brdu (FOTO)

Autor Željko Svitlica

Grad je pokrenuo aktivnosti za obnovu Spomenika palim Krajišnicima na Banj brdu, jednog od simbola Banjaluke i nacionalnog spomenika BiH.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Spomenik je već duže vrijeme u lošem stanju i kao takav predstavlja opasnost za sve posjetioce zbog čega je Gradska uprava u više navrata organizovala sastanke sa nadležnim institucijama, kako bi se usaglasili zajednički ciljevi i planovi koji su neophodni da bi se ovom spomeniku vratio stari sjaj.

Održan je novi sastanak u Gradskoj upravi, na kojem su uz predstavnike gradske administracije prisustvovali predstavnici resornih ministarstava u Vladi Republike Srpske, Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, banjalučkog SUBNOR-a i Turističke organizacije grada", objavila je Gradska uprava.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo, najavila je da u februaru pokreću izradu projektnog zadatka za reviziju projekta rekonstrukcije spomenika iz 2003. godine, dok se u martu očekuje raspisivanje javne nabavke za izvođača za izradu revizije projekta.

Po okončanju revizije od koje se očekuje da projekat predstavi u fazama, kako je istakla – biće održan novi sastanak sa svim relevantnim institucijama da se uključe u obnovu s obzirom na to da je riječ o zaštićenom spomeniku najvišeg reda i da se očekuje podrška nadležnih ustanova.

"Upravo zbog značaja ovog spomenika, posvećujemo mu maksimalnu pažnju. Planiramo da se bavimo i rekreativnom zonom na Banj brdu u narednom periodu i kroz izgradnju vidikovca. Time ćemo omogućiti i bolje uslove za rekreaciju našim sugrađanima, a i bolju ponudu za sve turiste koji posjećuju naš grad", zaključila je savjetnica Šukalo.