Društvo

Sindikat zabrinut za stanje u školama u RS: PROSVJETNIM radnicima vratiti DOSTOJANSTVO!

Autor Dragana Božić

Mnogo je problema u obrazovanju kojima je potrebno sistemski pristupiti i prosvjetnim radnicima vratiti dostojanstvo, poručeno je sa današnje sjednice Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić istakao je da je poslije nemilih događaja u Srbiji ovaj odbor iskazao zabrinutost i strepnju kada je u pitanju obrazovni sistem u Srpskoj. Istakao je da ih niko nije konsultovao prije vanredne sjednice Vlade RS kada su donesene mjere koje bi trebale podići nivo beubjednosti u školama.

"Zaposleni u prosvjeti, iako su diskriminisani kad su u pitanju plate, daju maksimum u vaspitanju i obrazovanju. Problema je puno pred kojima ne treba zatvarati oči, a koje nastavnici najčešće sami rješavaju uskraćeni za podršku institucija koje bi morale po opisu posla biti puna podrška prosvjetnim radnicima. Opterećenje svakog prosvjetnog radnika u smislu administrativnih poslova je preveliko", rekao je Gnjatić i dodao da se prosvjetni radnici ne smiju pretvoriti u pisare i zadovoljavanje forme, dok suštinske funkcije ostaju u zapećku.

Gnjatić je naglasio i da javno ocjenjivanje prosvjetnih radnika od strane onih koji "niti su kompetentni niti stručno kvalifikovani da procjenjuju i marginalizuju, dobija na značaju više od (stava) samog prosvjetnog radnika". 

"Problema je puno pred kojima ne treba zatvarati oči, a koje nastavnici najčešće sami rješavaju"

"Ono na čemu treba posebno raditi je dodatna edukacija prosvjetnih radnika, pedagoga, psihologa i ostalih, preispitivanje uloge savjeta roditelja i savjeta učenika, uloge Pedagoškog zavoda. Potrebno je mijenjati propise sa ciljem dobrog i kvalitetnog obrazovnog sistema", rekao je Gnjatić.

Gnjatić je ukazao i na loš sistem vrijednosti u cijelom društvu koji treba zajednički mijenjati i najavio veliko istraživanje među članovima ovog sindikata i zaposlenih u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj. 

Izvor: Mondo - Slaven Petković

"Cilj istraživanja je da vidimo šta su problemi i koja su moguća rješenja. Na osnovu tog istraživanja uradićemo kvalitetnu analizu u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture. Očekujemo i tražimo da Ministarstvo podrži našu aktivnost u rješavanju ovih problema. Moramo promijeniti način ponašanja prema prosvjetnim radnicima i vratiti im dostojanstvo", poručio je Gnjatić.

Dodao je da se prosvjetni radnici svakodnevno susreću sa đacima i njihovim problemima, strahovima i devijantnim ponašanjima koja se "guraju ispod tepiha".

"Mi ćemo ponuditi rješenja Ministarstvu, nećemo samo tražiti izjednačavanje koeficijenta, nego i ovu analizu kako bi došli do toga da u narednom periodu prosvjetni radnici budu zadovoljni, srećni i sigurni na svom radnom mjestu. Svi se moraju uključiti u rješavanje ovog problema, ali prije svega nadležni", stav je predsjednika Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragana Gnjatića.

"Prosvjetni radnici zatrpani papirologijom, te da nemaju vremena za bilo šta drugo"

Učiteljica Božica Gligorić iz Doboja, član Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske za osnovno obrazovanje poručila je da su prosvjetni radnici zatrpani papirologijom, te da nemaju vremena za bilo šta drugo.

"Mi nemamo vremena za razgovor sa djecom, a za to svi pomalo snosimo krivicu. Roditelji isto tako, u žurbi za novcem, nemaju vremena. Problem je i ta radna nedjelja koja roditeljima stvarno ne ostavlja mnogo vremena za rad sa djecom", rekla je Gligorićeva i dodala da je često uplitanje roditelja u ocjenjivanje djece i da je uvijek u pitanju ocjena, iako mnogi roditelji kažu da nije.

Njen kolega, Miloš Kolundžija, nastavnik i član Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske za srednje škole istakao je da se mora vratiti sistem vrijednosti, te da prosvjetni radnik mora biti uzor djeci.

"Djeca treba da se ugledaju na učitelja, nastavnika, profesora, a ne na neke rijaliti zvijezde, kriminalce...a to se neće desiti sa ovakvim sistemom vrijednosti", rekao je Kolundžija i iskazao skepticizam po pitanju mjera koje je nakon masakra u Srbiji donijela Vlada RS.

"Te mjere će donijeti kratkotrajna rješenja, treba iznaći sistemska rješenja koja će biti trajna, a to se ne može uraditi preko noći", zaključio je Kolundžija.

(Mondo)