Društvo

I danas nestabilno: Popodne pljuskovi i grmljavina

Autor Dragana Božić

U BiH danas će biti nestabilno vrijeme, uz kišu ili pljuskove praćene grmljavinom tokom popodneva.

Izvor: Shutterstock

Prije podne očekuje se smjena sunčanih i oblačnih perioda, u Hercegovini uz prolaznu kišu, a na sjeveru sunčanije, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom popodneva doći će do postepenog naoblačenja koje će usloviti kišu ili pljuskove praćene grmljavinom.

Kiša ili pljuskovi će biti izraženiji na istoku i u centralnim krajevima, a zatim će se premještati ka sjeveru i zapadu. Lokalno su moguće nepogode uz jače pljuskove i obilnije padavine i moguću pojavu grada.

Duvaće slab do umeren zapadni i jugozapadni vajetar, povremeno na istoku i jak.

Dnevna temperatura biće od 21 do 28, a u višim predjelima od 15 stepeni Celzijusovih.

Jutros je umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a lokalni pljuskovi zabilježeni su u istočnim, zapadnim i djelimično centralnim područjima, na istoku i jugoistoku Hercegovine, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Temperatura izmjerena u 8.00 časova: Bjelašnica šest, Čemerno 10, Ivan Sedlo, Šipovo i Kalinovik 11, Gacko, Kneževo, Novi Grad, Mrakovica, Mrkonjić Grad i Drvar 12, Han Pijesak, Drinić i Široki Brijeg 14, Foča, Trebinje, Bileća, Ribnik, Srebrenica, Sarajevo, Trebinje i Tuzla, Zenica 15, Mostar, Srbac, Prijedor, Sokolac i Višegrad 16, Zvornik, Bijeljina i Banjaluka 17, Neum 18, a Gradačac 20 stepeni Celzijusovih. 

Stanje na putevima

Saobraćaj se u Republici Srpskoj odvija po mjestimično mokrim kolovozima, a u kotlinama i duž rijeka jutarnja magla ponegdje smanjuje vidljivost, posebno u Semberiji i Posavini, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Zbog radova, izmijenjen je režim saobraćaja na magistralnim putevima Prijedor tri-Koprivna, Nova Topola-Klašnice jedan, te Han Pijesak 2 – Sokolac.

Saobraćaj će privremeno biti obustevljen zbog bušačko-minerskih radova na dionicama magistralnog puta LJubogošta-Sumbulovac-Podromanija, na lokalitetu kamenoloma "Rogoušići" u mjestu Pale i na dionici Podromanija-Donja LJubogošta, na lokalitetu Han Derventa, u trajanju od pet do sedam minuta.

Minerski radovi u toku su i na magistralnom putu Sarajevo-Foča, dionica Trnovo–Miljevina u kanjonu rijeke Bistrice.

Na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina, saobraćaj se odvija usporeno, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača saobraćaj se, zbog oštećenja mosta, odvija jednom saobraćajnom trakom, brzina kretanja vozila ograničena je na 30 kilometara na čas, a na mostu je zabranjen saobraćaj za vozila čija dozvoljena masa premašuje 30 tona.

Zbog rekonstrukcije dionice magistralnog puta Brod na Drini /Foča/-Hum /Šćepan Polje/ izmijenjen je režim saobraćaja do kraja godine.

Režim saobraćaja izmijenjen je na magistralnom putu dionica Rudanka-Doboj zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta na koridoru "Pet ce" od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva.

Na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraća se usporeno.

Zbog radova, na magistralnom putu Rača-Bijeljina u rejonu Balatuna saobraća se usporeno, jednom trakom. Na istom putnom pravcu, zbog oštećenja kolovoza i povećane frekvencije teretnih vozila, neophodna je oprezna vožnja.

Režim saobraćaja izmijenjen je, zbog rehabilitacije magistralnog puta Gradiška – Nova Topola – Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice 1-Nova Topola, kao i na spoju magistralnih puteva Gradiška-Nova Topola i Čatrnja-Gradiška zbog izgradnje kružne raskrsnice.

U Federaciji BiH za jutros u 7.00 časova najavljen je početak sanacije škarpi i nestabilnih kosina na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka, zbog čega će saobraćaj biti obustavljen i preusmjeren na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci.

Zbog redovnog servisiranja lijevih tunelskih cijevi tunela Hum, Pečuj, Ričice i Klopče jutros u 8.00 časova biće zatvorena dionica auto-puta Zenica jug-Zenica sjever. Isključenje sa autoputa bit će preusmjereno na naplatno mjesto Zenica jug.

Na magistralnom putu Ključ-Sanski Most, na ulazu u Sanski Most, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Zenica-Nemila, Lašva-Kaonik, Kaonik-Busovača, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, Jablanica-Prozor, Tarčin-Konjic, Kladanj- Vlasenica /Gojsalići/, Jelah-Doboj /Karuše/, Jablanica-Potoci /u Donjoj Jablanici/, Čevljanovići-Nišići.

Zbog deminiranja terena na putnom pravcu Brčko-Cerik /Malezijski put/ radnim danima od 8.00 do 16.00 časova dolazi do polučasovnih obustava saobraćaja, uz 10-minutna propuštanja.

Deminerski radovi izvode se u ostom periodu svakog radnog dana i na putnom pravcu Lopare-Čelić /skretanje za Brusnicu/.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja.

Na prelazu Karakaj kod Zvornika zabranjen je saobraćaj za vozila nosivosti veće od pet tona, te se preusmjeravaju na novi most Bratoljub u Bratuncu i na granični prelaz Rača, dok autobusi mogu koristiti prelaz Šepak. 

(Srna/Mondo)