Društvo

"Nekad smo bili država": Drugarica Ješić i jugoslovenska lekcija iz feminizma (VIDEO)

Autor Vesna Kerkez

Društvenim mrežama ovih dana širi se isječak emisije TV Bukvar, koja je u produkciji Televizije Beograd snimana krajem 60-ih godina prošlog vijeka.

Izvor: tiktok/@vintage_yu

U seriji su učestvovali brojni poznati glumci i glumice, poput Mire Stupice, Gidre Bojanića, Olivere Marković, ali ovih dana najviše pažnje privlači glumica Mira Peić koja je igrala "drugaricu Ješić".

"Možemo djecu od početka učiti da nema muškog i ženskog posla, stvarati jednake radne navike, i onda ćemo dobiti ljude. Ne sutra, neko kroz 30, 40, 50 godina, koji će drukčije misliti i drukčije raditi", kaže Mira, koja u viralnom klipu igra učiteljicu.

Navodi i zanimljiv primjer:

"Na pitanje šta tata radi poslije posla, najveći broj djece odgovara leži i čita novine, dok mama poslije pere sudove, kuva ručak za sutra, čisti stan...".

Pogledajte video:

Kada je pitaju da li bi na izborima glasala prije za ženu ili muškarca, kaže:

"Ne gledam to, nego kakav je neko čovjek. Meni to nije bitno, i tako bih voljela da bude cijelom društvu. Bitno mi je kakve ima kvalitete i koliko može da uradi. Ipak, naša uobičajena shvatanja su da žena ne može da uradi ono što može muškarac. Ne slažem se da je malo žena na biračkim spiskovima, jer se smatra da je ona kućom opterećena i nema mogućnosti za afirmaciju, nego zato što vjeruju da nije sposobna da obavlja taj posao. Ne zato što je opterećena, nego zato što svi misle da kao čovjek, po svom polu nije sposobna", kaže "drugarica Pejić".

 U komentarima je mnogo onih koji smatraju da nismo daleko odmakli u ostvarivanju ženskih prava u zadnjih 50 godina, a mnogo je i onih koji misle da je bivša država imala mnogo više razumijevanja za ovu temu. 

Šta vi mislite?

(MONDO)