Društvo

Mještani Donje Jablanice najavili blokadu ceste M17

Autor Nikolina Damjanić

Mještani Donje Jablanice, mjesta koje je trajno ostalo zabilježeno nedavnim katastrofalnim poplavama, zatražili su podršku lokalnih vlasti.

Izvor: Tom Dubravec / CROPIX / imago stock&people / Profimedia

Njihov zahtjev je sastanak uz prisustvo predstavnika Opštine Jablanica te su poručili da će poduzeti sve potrebne mjere kako bi njihovi zahtjevi bili ispunjeni, a najavljuju blokiranje magistralne ceste M17 ukoliko ne dobiju odgovore do 30. oktobra.

"Na osnovu ukazane potrebe, te velike uznemirenosti mještana po pitanju sigurnosti i daljnje opstojnosti naselja Donja Jablanica, savjet MZ Donja Jablanica je došao do zaključka organizacije proširenog sastanka sa mještanima na kojem zahtjevamo prisustvo organa Opštine Jablanica kako bi dali odgovore na data pitanja... U slučaju ignorisanju našeg zahtjeva bićemo prisiljeni na poteze koji nisu u interesu opštine i mještana mjesne zajednice", naveli su mještani nakon sastanka u mjesnoj zajednici Donja Jablanica.

Između ostalog, jedan od njihovih zahtjeva je procjena sigurnosti kamenoloma i eventualnog klizišta, zatim da se odgovori na pitanje da li je moguće pokretanje preostalog kamena u kamenolomu i potoku te sam način rješavanja istog.

Tu su i oborinske vode, odvoz materijala koji je skladišten kod magacina Željezničke stanice, ali i način rješavanja stambenog pitanja osoba koje su pogođene poplavama, navodi Jablaniceaive.

U ovom mjestu je poginulo 19 osoba nakon poplava i odrona, dok je cijelo naselje zatrpano kamenjem i muljem. Saobraćaj na cesti M17 Jablanica - Mostar je bio prekinut danima.

Željeznički saobraćaj je blokiran i dalje te će trebati više vremena dok se obnovi i finansijski pokriju troškovi.

Pored toga, brojne porodice su ostale bez domova te se očekuje pomoć u vidu montažnih kuća za njih, posebno uzimajući u obzir da idu hladniji, zimski dani.

(Mondo/Jablanicalive)

Tagovi