• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednica Vlade HNK-a: Štetu od poplava još nije moguće procijeniti, radi se o desetinama miliona KM

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač rekla je da očekuje konkretnu pomoć u saniranju posljedica prirodne nesreće u ovom kantonu, te napomenula da konačne razmjere štete, naročito novčanu procjenu, još nije moguće izračunati.

 Automobil nakon poplave u Jablanici Izvor: Tom Dubravec / CROPIX / imago stock&people / Profimedia

"Ipak, jasno je da se mjeri desetinama miliona KM, možda i znatno više. Nijedna jedinica lokalne samouprave, ni županijska, pa ni entitetska vlast nije ni u približnoj mogućnosti samostalno podnijeti teret saniranja posljedica ovakve katastrofe. To je razlog zbog kojega računamo na više nivoe vlasti posebno na federalnu Vladu i Savjet ministara", navela je Buhačeva.

Ona je rekla da je potrebno u najkraćim rokovima obnoviti porodične kuće i riješiti trajan smještaj unesrećenih, obnoviti puteve, mostove, željeznicu, ukupnu oštećenu elektroenergetsku i telekomunikacionu mrežu, riješiti pitanje stotina tona otpada, obnoviti oštećene javne objekte, prije svega škole, medicinske i druge ustanove, te izrazila očekivanje da će današnja radionica ponuditi vrijedne savjete i konkretnu podršku na terenu.

"Bez konačne procjene, nažalost i bez zakonom predviđenih administrativnih procedura, ne možemo aktivirati svu finansijsku pomoć na koju računamo, a koja je našim pogođenim područjima prijeko potrebna", napomenula je Buhačeva.

Ona je zahvalila za konkretna reagovanja susjedima, posebno ističući Hrvatsku, ali ujedno i usmjeravajući očekivanja prema evropskim fondovima solidarnosti, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Ona je podsjetila da je Hercegovačko-neretvanski kanton pogodila nezapamćena katastrofa koja je odnijela 24 života i na najgori mogući način pogodila na desetine žitelja, porodica sa područja Konjica, Jablanice i sjevernog mostarskog prostora.

"Poplave, bujice, klizišta i odroni ostavile su za sobom pustoš. Smrtno stradali gubitak su koji niko ne može nadoknaditi, ali naše su aktivnosti usmjerene pružanju konkretne pomoći unesrećenima koji su ostali bez svega", navela je Buhačeva.

Pod pokroviteljstvom Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona,danas su u prostorijama Građevinskoga fakulteta u Mostaru održani predavanje i radionica o temi "Procjene šteta nakon elementarnih nepogoda".

Katastrofalne poplave pogodile su u noći između 3. i 4. oktobra Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski kanton.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE