• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska uplatila 10 miliona evra: Savjet ministara BiH odobrio milion KM pomoći za poplavljena područja

Autor Dragana Božić

Savjet ministara BiH danas je na sjednici donio Odluku o odobravanju sredstava iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu kojom se opštinama i gradovima pogođenim poplavama odobrava pomoć u ukupnom iznosu od milion maraka.

 jablanica poplave duga Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prema toj odluci, po 200.000 KM dodjeljuje se opštinama Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnica. Odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u Službenom glasniku BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Savjet ministara BiH je razmotrio Informaciju o donaciji sredstava za pomoć poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini od Republike Hrvatske, objavila je Fena.

Zadužuje se Ministarstvo bezbjednosti BiH da, u saradnji s nadležnim entitetskim i kantonalnim tijelima, kao i lokalnim zajednicama, pripremi hitno informaciju o stanju i potrebama stanovništva na poplavljenom području, kao i stanju infrastrukture na poplavljenom području Jablanice, Konjica, Kreševa, Kiseljaka i Fojnice i o tome, u roku ne dužem od deset dana, izvijesti Savjet ministara BiH kako bi je Savjet ministara razmotrio s ciljem donošenja Odluke o raspodjeli sredstava iz doniranih sredstava od Republike Hrvatske, za pomoć stanovnicima u područjima pogođenim poplavama u BiH, kao i drugih doniranih sredstava.

Savjet ministara BiH napominje da je Republika Hrvatska već na račun Ministarstva financija i trezora BiH izvršila uplatu pomoći u iznosu od deset miliona evra.

U izradi Informacije, Ministarstvo bezbjednosti će uzeti u obzir prioritetne potrebe ugroženih stanovnika lokalnih zajednica, te predložiti mehanizme hitnog i transparentnog korištenja sredstava, kako bi se osigurala učinkovita i pravedna pomoć u saniranju posljedica poplava.

Takođe, podaci su potrebni, kako u cilju izrade Odluke o raspodjeli, tako i u cilju apliciranja na Fond solidarnosti Evropske unije.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Pa to je za Herceg Bosnu

MONDO REPORTAŽE