• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK o izborima u pogođenim mjestima: Kako glasaju birači kojima su dokumenti nestali u poplavama?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Odgođeni Lokalni izbori u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu će biti održani u nedjelju, 20.10.2024. godine. Cenralna izborna komisija saopštila je detalje o ovim izborima.

 Lokalni izbori 2024 BiH Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Na području navedenih opština, u subotu 19.10.2024. godine, ujutro u 07:00 časova počinje izborna ćutnja i traje do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, 20.10.2024. godine u 19:00 časova. Odgođeni izbori će se sprovesti na 118 biračkih mjesta u navedenim opštinama od čega je 16 mobilnih timova, a pravo glasa ima 54.379 registrovanih birača.

Centralna izborna komisija BiH je donijela i posebnu Instrukciju o načinu identifikacije i glasanja birača na odgođenim izborima prema kojoj birač kojem su u elementarnoj nepogodi uništene lične isprave, svoje biračko pravo može iskoristiti uz predočenje obrasca lične karte s fotografijom (LK-O-I4) izdate od strane nadležnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Za izdavanje obrasca lične karte s fotografijom - LK-O-I4 neophodno je da se birač lično obrati nadležnom Ministarstvu unutrašnjih poslova, te izvrši prijavu da su mu identifikacioni dokumenti uništeni, na osnovu čega će mu biti izdat obrazac lične karte s fotografijom LK-O-I4", pojašnjavaju u CIK BiH.

Kako i gdje glasaju evakuisani građani?

Za potrebe glasanja birača koji su evakuisani, za biračka mjesta Jasenik 127A029, Džanići 127A031 i Gornje Višnjevice 127A041, Opštinska izborna komisija Konjic odrediće nove lokacije biračkih mjesta na kojima će birači ostvariti svoje biračko pravo, te o tome obavijestiti birače. Neevakuisani birači s navedenih biračkih mjesta, biračko pravo će ostvariti putem šest mobilnih timova.

Centralna izborna komisija BiH je imenovala 8 koordinatora u ime Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za koordinisanje i nadgledanje odgođenih izbora u osnovnim izbornim jedinicama Fojnica, Kiseljak, Kreševo.

U vezi s održavanjem odgođenih izbora u Fojnici, usvojena je Instrukcija o dodatnoj zaštiti glasačkih listića koja predviđa korišćenje dodatnog štambilja na glasačkim listićima s oznakom “odgođeni izbori”. Ovu dodatnu mjeru Centralna izborna komisija uvodi jer su glasački listići već bili kod biračkih odbora, ali bez bilo kakve sumnje da je došlo do kompromitovanja izbornog materijala.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE