Društvo

"Znamen strašnog predznaka" na nebu iznad Banjaluke

Autor mondo.ba

"Vrbaske novine" januara 1938. objavile su vijest o rijetkom prirodnom fenomenu koji se tih dana mogao vidjeti na banjalučkom nebu - polarnoj svjetlosti!

Izvor: Getty Images

U noći između 25. i 26. januara te godine polarna svjetlost pojavila se u raznim krajevima Engleske, Francuske, Njemačke, Italije... ali i Jugoslavije.

"Oko devet časova naveče, u sjeverozapadnom pravcu nad Banjalukom opažena je polarna svjetlost u jednom širokom snopu i zastrla je veliki dio neba jasno crvenom svjetlošću, koja je trajala preko jedan sat. Svjetlost se pojavila još jedanput iza ponoći i na ulicama su se opažali prolaznici koji su se stalno zaustavljali, divili se njenoj neobičnosti, ali, usljed neznanja njenog postanka, ujedno su joj davali znamen nekog strašnog predznaka", pišu "Vrbaske novine" od 28. januara 1938. godine.

Možda će vas zanimati

List piše da je polarno svjetlo i u prijestonici Austrije proizvelo neobičan dojam, zbog čega su "svi stanovnici Beča izašli iz svojih kuća i promatrali neobičnu nebesku pojavu".

Polarnu svjetlost iznad Banjaluke prokomentarisao je za "Vrbaske" i tadašnji profesor banjalučke realne gimanzije Franjo Harizim:

"I ja sam sinoć iz svog stana vidio ovu za nas rijetku prirodnu pojavu. To je polarna svjetlost koja se kod  nas vrlo rijetko opaža jer se nalazimo gotovo na sredini između Sjevernog pola i Ekvadora. Sjećam se da sam i prije 66 godina, kada sam studirao u Pečuju, takođe opazio polarnu svjetlost, a poslije toga nisam je nikako vidio do sinoć. Ja ne isključujem mogućnost da je pojava ovog proirodnog fenomena posljedica pjega na suncu, jer to ima uticaja na mnoge prirodne pojave. Svakako možemo očekivati u toku ove godine, baš radi tih pjega na suncu, velike smetnje kod radio emisionih i prijemnih stanica..."

...
Izvor: Vrbaske novine/printscreen

......

Polarna svjetlost nebeska je pojava koja se obično može vidjeti u polarnim zonama, a u sjevernim geografskim širinama naziva se još i "aurora borealis". Izgleda kao velika plamena zavjesa koja visi sa neba i njiše se lijevo-desno.

Iako rijetko, polarna svjetlost se može vidjeti i u srednjim geografskim širinama, i to kao crvenkasti sjaj na sjevernom horizontu.

Ukoliko vam se dopadaju "Priče iz naftalina", zapratite nas i na facebooku! (LINK)

Tagovi