• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Valuta koja je "ujedinila" BiH

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Na današnji dan, 21. januara 1998. u BiH predstavljena je konvertibilna marka, prva zajednička poslijeratna moneta za oba entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

 Valuta koja je "ujedinila" BiH Izvor: Glas, printscreen

Čak četiri valute bile su u opticaju u BiH sredinom devedesetih godina prošlog vijeka - u jednom dijelu  koristio se bh. dinar, u drugom srpski dinar, a u trećem hrvatska kuna. Ipak, na cijeloj teritoriji mogla se koristiti njemačka marka.

Po završetku rata, Dejtonskim sporazumom iz 1995. godine osnovana je i Centralna banka za BiH, koja je trebala uvesti jednu valutu za čitavu teritoriju BiH.

Možda će vas zanimati

Novu valutu, na konferenciji za novinare u Sarajevu 21. januara 1998, predstavio je tadašnji Visoki predstavnik u BiH Karlos Vestendorp, a vijest o tome prenio je banjalučki "Glas" dva dana kasnije, 23. januara.

Vestendorp je objasnio da će se nova valuta zvati "konvertibilna marka", biće paritetna sa njemačkom markom, te da će RS i FBiH imati zasebne dizajne novčanice ispisane ćirilicom i latinicom.

Na apoenima od 50 pfeninga, 1 KM, 5 KM, 10 KM, 20 KM, 50 KM i 100 KM nalaziće se znamenite ličnosti, većinom pisci, a Vestendorp je naglasio i da će se KM štampati u Francuskoj, uz sve sigurnosne mjere za zaštitu od falsifikovanja.

Visoki predstavnik je ocijenio da je KM "korak naprijed u uključivanju BiH u MMF, jer će puštanjem u opticaj nove valute biti ispunjen zahtjev ove finansijske institucije, tako da Svjetska banka sada može da dodijeli sredstva za popunjenje budžeta BiH".

Šest mjeseci nakon ove najave, 22. juna 1998. godine, izdata je prva konvertibilna marka, a ova valuta ostala je jedino sredstvo plaćanja u cijeloj BiH sve do danas.

Izvor: Glas, printscreen

Pročitajte i ovo

Ukoliko vam se dopadaju "Priče iz naftalina", zapratite nas i na facebooku! (LINK)

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE