• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ništa na svijetu ne mrzim više od Nove godine"

Autor mondo.ba

Na današnji dan u Hašanima 1915. rođen je pisac Branko Ćopić. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, nižu gimnaziju u Bihaću, učiteljsku školu pohađao je u Banjaluci i Sarajevu, a završio je u Karlovcu.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirao je 1940, i to na pedagoško-filozofskoj grupi. Za vrijeme Drugog svjetskog rata borio se u partizanima.

Humorista, autor rodoljubive i dječije poezije, jedan je od najplodnijih i najpopularnijih jugoslovenskih pisaca u periodu poslije Drugog svjetskog rata.

Možda će vas zanimati

Najpoznatija djela su mu "Pod Grmečem", "Doživljaji Nikoletine Bursaća", "Gluvi barut", "Osma ofanziva", "Bašta sljezove boje"

U zagrebačkom časopisu "Start" 1974. govorio je o Novoj godini:

"Iskreno da kažem, ne sjećam se neke naročito vesele Nove godine. U mom kraju u Bosni nije običaj da se slavi Nova godina, pa me kad sam poslije došao u grad, uvijek čudilo i bilo mi je neobično to novogodišnje slavlje. A moram reći da ništa više na svijetu ne mrzim od Nove godine. Možda i zato što sam službeno rođen prvog januara, pa me svaka nova godina opominje da sam stariji godinu dana i da ću slijedeće biti – još stariji."

Branko Ćopić 1984. godine izvršio je samoubistvo skočivši sa Brankovog mosta, ispod kojeg je i prespavao prvi put kada je došao u Beograd 1935. godine. Na kraju oproštajnog pisma naveo je: "Zbogom lijepi i strašni živote".

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop