• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

 Dan Republike Srpske 28 godina
 Dan Republike Srpske 28 godina

Proslava Dana Republike: Završen defile na Trgu Krajine (FOTO, VIDEO)

Dan Republike Srpske ove godine se slavi pod motom "Za sva vremena". Svečani defile na Trgu Krajine završen uz taktove srpske koračnice "Marš na Drinu". Prethodno dodijeljena odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima.

 Dan Republike Srpske 28 godina  Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Pod sloganom „Za sva vremena“ Republika Srpska danas slavi svoj 28. rođendan. Centralna proslava Dana Republike počela je u 10.00 časova dodjelom odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, saopšteno je iz kabineta predsjednika RS.

Prema programu proslave, tačno u podne Trgom Krajine prošao je svečani defile sa brojnim učesnicima – od pripadnika policije do udruženja građana. Glavnom ulicom prodefilovalo 2.400 pripadnika policije u ešalonima, i civilnog sektora.

Osim najviših zvaničnika Srpske, defileu su prisustvovali i brojni gosti, među kojim i premijer Srbije Ana Brnabić.

POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU

U 14.00 časova u banjalučkoj Sportskoj dvoranu "Borik" zakazana je svečana akademija povodom Dana Republike i 28. rođendana Srpske.

Na svečanoj akademiji obratiće se Brnabićeva, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, najavljeno je iz Vlade Srbije.

Među brojnim gostima, koji će prisustvovati obilježavanju Dana Republike u Banjaluci biće i delegacija Srpske liste sa Kosova i Metohije, predvođena predsjednikom Goranom Rakićem.

Svečanoj akademiji prisustvovaće, između ostalih, i delegacija Srpske demokratske stranke predvođena predsjednikom Mirkom Šarovićem.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstutitivni status.

13:02

"Pukni zoro" i ove godine

12:58

Dodik: Srpska ponos svih nas; Cvijanović: Dan RS se mora nastaviti slaviti

Član predsjeništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ovo "Dan RS" koji se proslavlja 28 godina i koji je ustanovljen 1992. godine u miru.

"Republika Srpska je danas na ponos svih nas, stabilna, mirna, posvećena slobodi. Nema slobode za srpski narod ako nema državu, zato Srbi danas imaju dvije države, Republiku Srpsku i Srbiju. Mi živimi Republiku Srpsku", poručio je Dodik.

Dodao je da ne treba zamjeriti onima koji osporavaju ovaj dan, ali da se on ovdje mora nastaviti slaviti. Živjela RS", istakao je Dodik.

Predsjednica RS Željka Cvijanović je kazala da će biti još izazova, ali da im se mora oduprijeti kroz "zajedništvo".


"I današnji dan je dan našeg zajedništva, kada slavimo i pokazujemo svoju snagu", rekla je Cvijanović.

"Mnogi će osporiti ono što danas radimo, ali nemam namjeru da pokvarim ovaj dan. Onima koji ne vole ovaj dan poručujem - zašto mislite da vam je važnije da nešto napadnete, nego što je nama da slavimo", rekla je Cvijanović.

12:41

Pripadnici Žandarmerije pjevaju pjesmu "Junaci sa Košara"

12:35

Ove godine pet "despota"

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Prošle godine na manifestaciji je prvi put predstavljeno oklopno vozilo proizvedeno u Tehničko-remnontom zavodu Bratunac. Nakon što je prototip "despota" pojavio u javnosti na istom mjestu prije godinu dana, TZR Bratunac je policiji isporučio pet ovih vozila.

12:08

Predajom raporta svečane jedinice MUP RS predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, u podne je počeo svečani defile u ulici Kralja Petra I Karađorđevića u centru Banjaluke.

Na ovom mjestu, defiluje oko 2.400 učesnika, od pripadnika nekoliko jedinica MUP-a RS, među kojima su i pripadnici novosnovane Žandarmerije, do više udruženja građana.

Za razliku od ranijih godina, ove godine prvo defiluju predstavnici civilnog, pa tek onda policijskog sektora.

Svečani defile prate najviši zvaničnici Republike Srpske, brojni predstavnici RS u zajedničkim institucijama BiH, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a prisutni su i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, ministar pravde Srbije Nikola Selaković i drugi. 

Takođe, u centru Banjaluke je i nekoliko hiljada građana koji su došli da proslave 28. rođendan Republike Srpske, koji se ove godine obilježava pod sloganom “Za sva vremena”.

Na sve strane vidljive su trobojke, a prilaz centralnoj ulici je pod strogim obezbjeđenjem, te je obavezno prvo proći policijski pregled i detektor metala. 

Policija je ranije apelovala na građane da ne nose ruksake, torbe, pirotehnička sredstva i slično. 

11:42

U toku posljednje pripreme za početak svečanog defilea

11:28

Cvijanović: Srpska zahvalna ljudima koji su doprinijeli razvoju

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas da je 9. januar – Dan Republike veliki dan za Srpsku i da tim povodom institucije pokazuju odnos prema ljudima koji su ostvarili dobre rezultate, doprinijeli razvoju i promovisali Republiku Srpsku.

"Svima čestitam 9. januar - Dan Republike i želim da živimo u dobroj, stabilnoj i razvijenoj Republici Srpskoj. Ono što danas imamo mnogo je bolje u odnosu na ono što smo imali u vremenu iza nas, ali sam sigurna da ovo što danas imamo nije ni blizu dobro onome što ćemo imati u budućnosti", rekla je Cvijanovićeva u obraćanju na svečanoj dodjeli odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Banjaluci.

Ona je istakla da svaki čovjek i institucije zajedno rade da bi Srpska bila stabilna i uspješnija.

"Želim vam zahvaliti što ste došli da uveličamo ovaj dan i primite priznanja, te da zajedno iskažemo poštovanje prema naporima koje ulažemo kao zajednica da bismo je učinili još boljom i prosperitetnijom. Bilo je mnogo izazova, ali ja vjerujem u Srpsku u kojoj uspjeh svakog pojedinca postaje uspjeh cijele zajednice i u kojoj se sa uspjehom Republike može identifikovati svaki pojedinac", naglasila je Cvijanovićeva.

Ocijenivši da je do sada mnogo postignuto, Cvijanovićeva je zahvalila odlikovanima što su u svojim oblastima dali maksimum.

"Na republičkim institucijama je da priznamo te napore i da iskažemo poštovanje prema vama", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da će 9. januar - Dan Republike i ove godine biti obilježen ponosno i dostojanstveno.

10:31

Orden za Vulina i Narodno pozorište RS

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala je povodom 9. januara - Dana Republike zaslužne institucije i pojedince, a Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencemodlikovani suNarodno pozorište Srpske i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Narodno pozorište odlikovano je povodom obilježavanja 90 godina od osnivanja za doprinos u razvoju kulturno-umjetničkog života, kao i za rezultate i dostignuća od šireg značaja u afirmaciji Srpske.

Vulinu je Orden dodijeljen za rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćivanju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa Srbije i Republike Srpske.

Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem odlikovan je generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić za rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćivanju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa Srbije i Srpske.

Predsjednik Republike Srpske odlikovala je Ordenom časti sa zlatnim zracima direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" iz Beograda Radoja Simića.

Simić je odlikovan za priznat dugogodišnji rad u zdravstvu i veliki doprinos u liječenju i pružanju zdravstvenih usluga za djecu iz Republike Srpske, kao i doprinos saradnji zdravstvenih ustanova iz Srbije i Republike Srpske.

Ordenom Njegoša drugog reda za posebne zasluge na polju prosvjetne djelatnosti i 140 godina uspješnog rada odlikovana je Osnovna škola "Dositej Obradović" iz Banjaluke.

Za priznati rad u kulturnom i duhovnom razvoju, kao i za posebne zasluge na polju javne djelatnosti kojima se doprinosi opštem napretku Republike Srpske Ordenom Njegoša trećeg reda odlikovani su književnik Momir Krsmanović i dirigent Srpskog crkvenog pjevačkog društva "Srbadija" iz Bijeljine Desanku Trakilović.

Cvijanovićeva je Ordenom krsta milosrđa za požrtvovanje i hrabrost u njezi ranjenika za vrijeme oružane borbe u odbrani Republike Srpske, kao i dugogodišnji rad u liječenju pacijenata i veliki doprinos u razvoju zdravstvenog sistema Srpske odlikovala načelnika Zavoda za kliničku radiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Sašu Vujnovića i ljekara dobrovoljca u odbrambeno-otadžbinskom ratu Mihaila Mikov Nikolova iz Bugarske.

Medaljom zasluga za narod - za doprinos u oblasti humanitarnog i duhovnog rada, ispoljavanje lične hrabrosti, vrhunska dostignuća u oblasti sporta, kulture i umjetnosti, kojima se sveukupno doprinosi opštoj afirmaciji Republike Srpske, odlikovani su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske Vedran Petrović iz Bijeljine i Juro Komljen iz Prijedora.

Isto odlikovanje dodijeljeno je i džudo treneru Dijani Zirojević iz Banjaluke, banjalučkom plivaču i olimpijcu Mihajlu Čeprkalu. Ovo odlikovanje dodijeljeno je proslavljenom srpskom fudbaleru i treneru Fudbalskog kluba "Partizan" Savi Miloševiću i dosadašnjem kapitenu Fudbalskog kluba "Crvena zvezda" Marku Marinu, kojim će naknadno biti uručeno.

Medaljom zasluga za narod odlikovani su i student treće godine master studija postdiplomske škole kinematografije na Bruklin koledžu Gradskog univerziteta u Njujorku Nada Stjepanović iz Brčkog, osnivač Doma za smještaj djece i omladine bez roditeljskog staranja "Prijateljska kuća" iz Doboja Marija Frederika Agnes van Hofen, te akademski vajar i autora skulptura u Spomen-muzeju u Starom Brodu Bojan Mikulić.


Medaljom zasluga za narod posthumno je odlikovan dugogodišnji direktor Teniskog kluba "Mladost" i ATP čelendžera Banjaluka Milan Mišo Radaković.

Plaketa "Amblem i zastava Republike Srpske" za lične rezultate i dostignuća, kojima se doprinosi opštem napretku, ugledu i afirmaciji Republike Srpske dodijeljena je najboljem studentu u istoriji Katedre za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Dušanu Pejiću iz Srebrenice, studentu četvrte godine na prestižnom Masačusets tehnološkom institutu Pavlu Lazareviću sa Pala, apsolventu na Prvom moskovskom državnom univerzitetu Stefanu Joviću iz Prijedora, te apsolventu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Davidu Šarencu iz Trebinja.

Plaketa je dodijeljena i banjalučkim gimnazijalcima Marku Jojiću, Jovanu Vukoviću, Sergeju Krčmaru, Marku Dimitriću, Leonu Kostiću, Milici Milašinović, Strahinji Maksimoviću i Marku Vučiću, koji su osvojili medalju na Međunarodnoj olimpijadi metropola u Moskvi.

Isto priznanje dodijeljeno je i maturantkinji Gimnazije "Jovan Dučić" iz Trebinja Sari Kolak, dobitnici prve nagrade za režiju filma "Kolijevka" na Trećem filmskom festivalu "Restl fest" u Beogradu, kao i pobjednici na prestižnom teniskom turniru za djecu uzrasta do 10 godina Mala Mo u Majamiju Tei Kovačević.

UKRATKO

  • Dan Republike Srpske ove godine se slavi pod motom "Za sva vremena". Na glavnom banjalučkom trgu održan defile sa više od 2.400 učesnika. Organizovana dodjela odlikovanja i još niz manifestacija. Proslava Dana Republike se završava svečanom akademijom u dvorani "Borik".
učitaj još +

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije