''Imamo najboljeg mogućeg kandidata"

Saznajemo: Igor Radojičić sve bliže Savjetu ministara

Autor Željko Svitlica

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Miloš Lučić smijenjen je sa te pozicije, a na njegovo mjesto će SNSD predložiti Igora Radojičića.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija donio je danas odluku o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglica BiH Miloša Lučića.

''U skladu sa dogovorom političkih partija o formiranju Savjeta ministara BiH i raspodjeli ministarstava, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice pripalo je predstavnicima Republike Srpske u Savjetu ministara BiH. Prema koalicionom sporazumu političkih partija iz Republike Srpske, funkcija ministra za ljudska prava i izbjeglice pripala je Demokratskom narodnom savezu (DNS), a na istu je imenovan Miloš Lučić kao prijedlog ove partije. S obzirom da je Demokratski narodni savez donio odluku o napuštanju koalicije i daljnjem opozicionom djelovanju, a imajući u vidu da trenutni saziv Savjeta ministara u svom radu nema podršku predstavnika Demokratskog narodnog saveza u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Savjeta ministara je donio odluku o razrješenju dužnosti ministra Lučića," obrazloženo je u saopštenju Savjeta ministara.

Odluka o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića dostavljena je Parlamentarnoj skupštini BiH.

Miloš Lučić na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice imenovan je u maju prošle godine kao kadar DNS-a, stranke koja je tada bila dio koalicije oko SNSD, što se u međuvremenu promijenilo te u SNSD smatraju da iz tog razloga DNS ne treba ni da ima svog ministra u vlasti.

Prema našim saznanjima iz SNSD, na Lučićevo mjesto SNSD će predložiti Igora Radojičića, doskorašnjeg gradonačelnika Banjaluke, iako je Radojičić juče praktično demantovano takvu najavu.

U stranci nisu mogli zvanično da potvrde ovu informaciju.

''Zahtijevamo da Lučić bude smijenjen, a za njegovo mjesto imamo najboljeg mogućeg kandidata,'' rekao nam je portparol SNSD, Radovan Kovačević.

Radojičić je prilikom predaje dužnosti Drašku Stanivukoviću u decembru prošle godine rekao kako više nema konkretna politička zaduženja i da planira da se odmori od politike i javnosti.