Politika

DNS: SNSD zloupotrebljava podatke građana u Banjaluci

Autor Željko Svitlica

Gradski odbor Demokratskog narodnog saveza (DNS) saopštio je da im se obratio veći broj građana Banjaluke tvrdeći da su žrtve zloupotrebe ličnih podataka od strane SNSD-a.

Poziv na tribinu SNSD
Izvor: Print screen

"Riječ je o ljudima čiji su podaci, kako sumnjaju, zloupotrebljeni tokom njihovog liječenja u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske u Banjojluci. Ogorčeni građani dostavili su nam dopise koje su dobili od strane Gradskog odbora SNSD-a Banja Luka u kojem njih i njihove članove porodica pozivaju na stranačku tribinu, uzgred obećavajući čak i rukovodeće funkcije," saopštio je DNS.

Jedna Banjalučanka navode da je uplašena i zgrožena, jer je neko zloupotrijebio njene podatke.

"Nikada niti ja, niti je neko od moje porodice bio član SNSD-a, tako da sumnjam da su moji lični podaci zloupotrebljeni u UKC Republike Srpske, gdje smo nedavno bili na liječenju," ispričala je žena koja je zamolila da joj identite ne bude objavljujen.

U Gradskom odboru DNS u Banjaluci smatraju da je ovo "dokaz paničnog straha u redovima SNSD-a."

Predsjednik Gradkse organizacije, Radislav Jovičić, kaže je da je zloupotreba ličnih podataka, odnosno neovlašćeno korišćenje ličnih podataka nezakonito. U Krivičnom zakoniku Republike Srpske u članu 157. stav 1. jasno je naznačeno da „ko suprotno uslovima određenim u zakonu bez saglasnosti građana pribavlja, obrađuje, saopšti drugom ili koristi njihove lične podatke, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine“, napisali su u sapštenju.

Ova stranka putem svog pravnog tima nudi besplatnu pravnu pomoć građanima Republike Srpske prilikom pokretanja eventualnih sporova kod Agencije za zaštitu ličnih podataka.

"Istovremeno Gradski odbor DNS Banjaluka poziva nadležne u UKC Republike Srpske a naročito prvog čovjeka ove ustanove, da se umjesto stranačkim skupovima bave svojim poslom i urede haotično stanje i uvedu reda u protokole za oboljele od COVID-a," zaključeno je u saopštenju DNS.

Tagovi