• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik opoziciji predložio formiranje koncentracione vlade

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Na sastanku lidera parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske u ponedjeljak, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je predstavnicima opozicije predložio mogućnost formiranja koncentracione Vlade u Srpskoj.

 Dodik predložio formiranje koncentracione Vlade Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Na sastanku predsjednika političkih stranaka održanom u NSRS, pričalo se i o koncentracionoj Vladi, potvrđeno je danas iz Demokratskog narodnog saveza. 

''Tema o navodnoj koncetracionoj vladi spomenuta je od strane gospodina Dodika. DNS smatra da Republika Srpska ima daleko važnijih tema na dnevnom redu i nećemo učestvovati u pregovorima o koncentracionoj vladi," stav je predsjednika ove stranke Nenada Nešića, saopšteno je danas iz DNS .

Nešić kaže da je njegove žela bilja da se postigne jedinstvo o zaštiti interesa Republike Srpske, "a ne razgovar o jedinstvu u rasprodjeli fotelja i funkcija."

"Demokratski narodni savez će pažljivo pratiti da li se poštuje postignuti dogovor predsjednika političkih partija i ukoliko bilo koja politička partija prekrši sporazum, DNS neće učestvovati u budućnosti u dogovorima o bilo kom pitanju i iznosićemo svoje stavove koji su u interesu Republike Srpske i srpskog naroda," piše u saopštenju.

Predsjednik PDP, Branislav Borenović, kaže da je sastanak u NSRS uslijedio isključivo zbog štetne Inckove odluke i da ''sve druge priče'' ne zaslužuju komentar.

"Nekakve priče o zajedničkim, koncentracionim ili nekim drugim prelaznim vladama u Srpskoj su potpuno irelevantne i ne zaslužuju širi komentar. Naš stav se zna i tačka," napisao je Borenović, nakon današnjeg sastanka u PDP.

Potpredsjednica PDP i poslanik te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić takođe je odbacila mogućnost bilo kakve vlade zajedno sa SNSD-om.

"PDP odlučno odbija bilo kakve priče o koncentracionoj ili zajedničkoj vladi Republike Srpske. Nikakva prelazna vlada za nas ne dolazi u obzir," poručila je Trivićeva.

Na sastanku u Narodnoj skupštini Republike Srpske u ponedjeljak stranački lideri odlučili da predstavnici iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama – Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH do daljeg neće učestvovati u radu.

Takođe, odlučeno je da se u petak održi zatvorena posebna sjednica NSRS, kao i da se pripreme dva zakonska rješenja, kao odgovor na potez visokog predstavnika Valentina Incka - nametanje zakona o zabrani negiranja genocida u BiH. Predstavnici političkih stranaka odbacili su namenute odluke visokog predstavnika i smatraju ih neprihvatljivim i ništavnim.

Koncentracione vlade karakteristične su za vanredne situacije ili se formiraju u vrijeme specifičnih kriza. U teoriji u takvoj vladi učestvuju predstavnici svih parlamentarnih stranaka.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE