Politika

Američki ambasador posjetio Kazane: Pomirenje zahtijeva priznavanje svih istina iz prošlosti

Autor Željko Svitlica

Ambasador Sjedinjenih Država u BiH Majkl Marfi obišao je spomen-obilježje na Kazanima kako bi odao počast srpskim žrtvama.

Izvor: Ambasada SAD u BiH

Marfi je na „Tviteru“ naveo da je zasluga čelnika Sarajeva što su im podigli spomen obilježje, ali da pomirenje zahtijeva priznavanje svih teških istina iz prošlosti.

"Memorijal Kazani je nepotpun bez imena svih žrtava i jasnog, otvorenog priznanja počinilaca zločina. Ubistva na Kazanima naredio je Mušan Topalović Caco, komandant Desete brdske brigade Armije Republike BiH ", stoji u objavi.

Istakao je da se raduje danu kada će spomen obilježje Kazani odražavati ovu činjenicu.

Naglasio je da je rat u BiH bio užasna tragedija.

"Zato je dužnost današnjih lidera da promovišu pomirenje, pozovu počinioce zločina na odgovornost i da odaju priznanje i odaju počast žrtvama", naglasio je Marfi.

Gradsko vijeće Sarajeva prihvatilo je lani u oktobru prijedlog gradonačelnika Benjamine Karić za tekst spomenika srpskim žrtvama na Kazanima u kojem se ne navode počinioci zločina – pripadnici takozvane Armije BiH.

Vijeće je odbilo prijedlog članova Naše stranke koji su tražili da se u tekstu jasno istakne ko je ubijen i ko ih je ubio, a prihvatilo prijedlog Karićeve u kojem piše „Spomen-obilježje Kazani“, sa navedenim godinama od 1992. do 1995. i porukom „Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših sugrađana”.

Na prijedlogu Karićeve navedeno je svega 17 imena ubijenih Srba, iako ih je usmrćeno mnogo više.

Iz nepristupačne jame Kazani na padinama Trebevića ekshumirani su posmrtni ostaci 29 lica, uglavnom srpskih civila, a postoje sumnje da ih je više ubijeno i bačeno u nju. Tokom rata su ubijeni civili u Sarajevu bacani u jame, posipani krečom. Postoji nekoliko slojeva koji nikada nisu iskopani, navodi Glas Srpske.

Za zločine počinjene na toj lokaciji osuđeno je 14 pripadnika takozvane Armije BiH na kazne zatvora od deset mjeseci do šest godina.

Američki ambasador boravi danas u Banjaluci gdje će se sastati sa zvaničnicima i političkim liderima.