• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Američki ambasador ignoriše zvanične stavove BiH

Autor Nikolina Damjanić

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik kaže da prisustvo ambasadora SAD Majkla Marfija manifestaciji povodom obilježavanja nepostojećeg praznika "Dana nezavisnosti BiH" predstavlja ignorisanje zvaničnih stavova BiH i grubo miješanje u neriješena unutrašnja pitanja.

 Milorad Dodik u Narodnoj skupštini Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

U pismu upućenom američkom ambasadoru u BiH, srpski član Predsjedništva naglasio je da obilježavanje ovog nepostojećeg praznika doprinosi dodatnoj konfuziji u BiH i dovodi do još dubljih podjela u već podijeljenoj zemlji kakva je BiH.

"Koristim ovu priliku da Vas podsjetim da u BiH ne postoji Zakon o državnim praznicima u BiH, niti postoji konsenzus predstavnika naroda i entiteta u vezi sa ovim pitanjem. Samim tim, ne postoji 'Dan nezavisnosti BiH' niti je 1. mart 'državni praznik' u BiH kako to godinama navode političari iz Federacije BiH", istakao je Dodik u pismu Marfiju.

Dodik je naveo da prihvata činjenicu da je demokratsko pravo svakog od tri konstitutivna naroda u BiH da obilježava svoje praznike, ali pokušaji da se ti nacionalini praznici prikažu kao "državni praznici BiH" i da se za njihovo obilježavanje koriste resursi institucija BiH, predstavlja najgrublju zloupotrebu tih institucija i ne doprinosi stabilnosti u BiH, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE