Politika

Bisera Turković ponovo zatražila da 11. juli bude dan žalosti u cijeloj BiH

Autor Vesna Kerkez

"Proglašavanjem Dana žalosti Savjet ministara iskazao elementarno poštovanje prema žrtvama i članovima porodica", kaže Turković.

Izvor: Ministarstvo inostranih poslova BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković zatražila je još jednom od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da do petka 8. jula zakaže sjednicu na kojoj bi se donijela odluka o proglašenju 11. jula Danom žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajućem Tegeltiji, koji je odbio da tu odluku stavi na dnevni red prošle sjednice Vijeća ministara BiH, upućene su tri urgencije sa istim zahtjevom, ali odluka nije stavljena na dnevni red, piše u saopštenju Ministarstva inostranih poslova.

U saopštenju je istaknuto da je zakazana još jedna telefonska sjednica sutra, ali ponovo prijedlog nije uvršten, "što ukazuje na svjesno blokiranje ovog prijedloga".

"Podsjećam vas, još jednom, da je genocid u Srebrenici sudski dokazana i potvrđena činjenica, te da bi proglašavanjem Dana žalosti Savjet ministara iskazao elementarno poštovanje prema žrtvama i članovima porodica žrtava. Odbijanje ovog prijedloga i negiranje tih činjenica dokaz je podrške počiniocima genocida", navela je ministarka Turković.

(MONDO)