• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarac tvrdi da Turkovićeva opstruiše njegovo prisustvo na skupštini Svjetske turističke organizacije

Autor Nikolina Damjanić

Ministar spoljne trgovine u Savjetu ministara Staša Košarac kaže da mu suprotno propisima, ministar inostranih poslova Bisera Turković nije izdala akreditivno pismo za učestvovanje na predstojećoj vanrednoj sjednici Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije.

 Staša Košarac o Biseri Turković Izvor: Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Na ovoj sjednici trebala bi biti razmatrana suspenzija članstva Rusije u ovoj organizaciji.

"Suštinski razlog ovog skandaloznog poteza Turkovićeve leži u činjenici da ja sasvim sigurno ne bih glasao o suspenziji članstva Rusije onako ko bi to željela ona, njen stranački šef (Bakir) Izetbegović, (bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik) Džaferović ili bilo koji drugi pripadnik radikalnog islamističkog krila SDA", poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, ovo je posljednji u nizu primjera samovolje i zlonamjernog ponašanja politički instruisane Turkovićeve.

"Ona je klasična politička štetočina za BiH. Poštujući njene godine, moram jasno reći da je sat odavno otkucao za njene snove o unitarnoj BiH i `minder politici` u kojoj će bošnjački radikalni krug odlučivati o svemu", kategoričan je Košarac.

On je istakao da je od generalnog sekretara Svjetske turističke organizacije dobio poziv da učestvuje na vanrednoj sjednici 27. i 28. aprila u Madridu, nakon čega se, u skladu sa važećim procedurama, obratio Ministarstvu inostranih poslova BiH sa zahtjevom za izdavanje akreditivnog pisma za članove delegacije Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa za učestvovanje na ovoj sjednici.

"Turkovićeva je u potpunosti ignorisala naš zahtjev i bez konsultacija sa bilo kim, zloupotrebljavajući nadležnost ministra inostranih poslova u vezi sa formalnim potvrđivanjem akreditiva, izdala akreditiv na ime Danke Savić, ambasadora BiH u Šapniji", naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, očigledna je namjera Turkovićeve da utiče na način glasanja na predstojećoj sjednici Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije u skladu sa interesima svojih političkih mentora.

"Simptomatično je da mi Turkovićeva nije izdala akreditive za učestvovanje na sjednici na kojoj se glasa o članstvu Rusije, a da to u ranijim slučajevima nije bila praksa. Tako sam prošle godine dobio akreditive za učestvovanje na sjednici Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije u Madridu, te na sastanku Komisije za Evropu ove organizacije u Atini", naveo je Košarac.

On je rekao da je o navedenim propustima Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara danas informisao nadležna tijela Svjetske turističke organizacije.

"U dopisu, koji sam uputio generalnom sekretaru Svjetske turistike organizacije i Odboru za akreditive, jasno sam ukazao na zloupotrebu i nepravilnosti, te zatražio da se ospori izdati akreditiv Ministarstva inostranih poslova, kao i učestvovanje ambasadora Danke Savić na vanrednoj sjednici Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije", rekao je Košarac.

On kaže da je o svemu obavijestio kabinete srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije.

Košarac je rekao da ovo nije prvi put da mu Turkovićeva odbija dati saglasnost za učestvovanje na važnim događajima u inostranstvu.

"U septembru prošle godine odbila je dati saglasnost da predvodim delegaciju BiH na godišnjoj Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču. To je bio važan događaj na koje smo mogli jasno ponoviti stav o protivljenju izgradnji odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori", rekao je Košarac.

Nažalost, kaže Košarac, Turkovićeva nije imala sluha niti razumijevanja za takvu potrebu, što je nedopustivo, uzimajući u obzir značaj ove teme za sve ljude u BiH.

(SRNA)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE