• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđeno za Mondo: Bisera Turković izmislila dokument u pismu međunarodnim zvaničnicima

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, Bisera Turković juče je medijima dostavila pismo za koje se navodi da je poslato svim međunarodnim zvaničnicima, a u kojem citira nepostojeći dokument, potvrđeno je danas u Beogradu.

 Reakcija SANU na pismo Bisere Turković o Memorandumu Izvor: Anadolia

U pismu, povodom 30. godišnjice početka ratnih događaja u BiH (u pismu se navodi: opsade Sarajeva), upućenom generalnom sekretaru UN, NATO-a, šefovima diplomatije zemalja EU i stalnih članica Savjeta bezbjednosti, te Savjeta za implementaciju mira (PIC), Turkovićeva optužuje političke predstavnike Republike Srpske da vode javnu kampanju protiv državnih institucija BiH, a da to rade na osnovu "Memoranduma II" Srpske akademije nauka i umjetnosti.

U saopštenju koje nam je danas dostavljeno iz SANU potvrđeno je da ''Memorandum II'' ne postoji, a tvrdnje bh. ministrice nazivaju patološkim i grotesknim lažima.

Kažu da se po drugi put u nekoliko mjeseci susreću sa ovakvim konstrukcijama koje nemaju nikakve osnove u djelovanju Akademije.

"Ponavljamo, prosta je istina da memorandumi SANU 2, 3… i tako unedogled – ne postoje", navodi se u saopštenju.

SANU navodi da se u ovom slučaju koriste "jeftini trikovi", poput onog da hiljadu puta izgovorena laž postaje istina i da je želja da se citiranjem apsolutno iskonstruisanih tekstova stvori utisak dokumentarnosti.

U SANU su podsjetili da je i dojučerašnji predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić prošle godine spomenuo "sedam instrukcija Memoranduma", a Turkovićeva sada jednu.

"Saslužitelji čudovišta istorije kao da se nisu zasitili krvi i mesa žrtava bez obzira na njihov etnički predznak. Kojim snagama je posle toliko godina potreban novi Protokol Sionskih mudraca – ne smijemo ni da nagađamo. Stavovi i djelovanje SANU u potpunoj su suprotnosti sa željama onih koji ovakve laži šire. Međutim, gledano upravo kroz odgovarajuće iskustvo SANU, dugo tri i po decenije, bojimo se da preko ovakvih incidenata niko ne smije olako da prelazi", piše u saopštenju SANU.

Ne bježeći od toga da reakcija može djelovati emotivno, u Izvršnom odboru Akademije još jednom su podvukli da tzv. "Memorandum 2" ne postoji, da se radi o laži bez zadrške, svjesnoj i isplaniranoj, a da je "bolesno citirati nešto što ne postoji, ako se imaju u vidu posljedice takvog postupanja".

"Nivo zla u tekstu gospođe Turković navodi na stid koji će vjerovatno osjetiti svaka normalna osoba. Pitamo se čije stavove gospođa Turković iznosi i da li se na laži, optužbama i manipulacijama može ostvariti jedinstvo?", zaključuju u saopštenju.

Izvršni odbor SANU je postavio pitanje i Predsjedništvu BiH:

"Kako je moguće da g-đa Turković, u svojstvu ministra spoljnih poslova BiH, koja bi trebalo da predstavlja cijelu BiH pred svijetom, potpisuje i šalje ovakve besramne i bezumne izmišljotine i nečuvene, pa i opasne denuncijacije na račun jedne nacionalne institucije, a da to čini bez ikakve reakcije najviših državnih organa BiH?''.

Traženu rekaciju iz Ministarstva inostranih poslova BiH još nismo dobili. 

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jjkj

Da li će gospođa Turković onda biti smjenjena sa funkcije? Ili nikog nije briga sto nas blati?

Bob Rock

Žena je patološki srbomrzac...

MONDO REPORTAŽE