• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija o navodima Turkovićeve: Nije tačno da je Lavrovu zabranjen ulazak u BiH

Autor Dušan Volaš

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da nije tačna izjava Bisere Turković da je Sergeju Lavrovu ili bilo kom ruskom funkcioneru zabranjen ulazak u BiH zbog krize u Ukrajini i odluka koje su donosile određene institcije EU.

 Tegeltija izjavio da nije tačno da je Lavrovu zabranjen ulazak u BiH Izvor: Srna/Snježana Lepir

Tegeltija je rekao Srni da je kod nadležnih agencija zaduženih za kontrolu ulaska u BiH provjeravao da li postoji eventualna zabrana ulaska i da mu je odgovoreno da niko nikada nije tako nešto razmatrao niti donio odluku.

"Odluku o zabrani bilo kom polituičkom predstavniku može samo donijeti Predsjedništvo BiH, a nakon toga će agencije nadležne za to provoditi tu odluku", pojasnio je Tegeltija.

Možda će vas zanimati

Pozivanja na stavove pojedinih institucija EU da na osnovu toga može biti zabranjen ulazak u BiH bilo kom, Tegeltija je rekao da nije tačno.

"Ne postoji nikakva zabrana, niti je o tome razgovaralo Predsjedništvo BiH, niti Savjet ministara, a bez te dvije odluke to ne može da se donese", rekao je Tegeltija.

On je istakao da nema nikakve potrebe uznemiravati građane netačnim informacijama jer veoma je jasno po kojim se procedurama zabranjuje ulazak u zemlju.

"Bilo je sporadničnih zahtjeva prema pojedinim agencijama u BiH da se uvedu određene sankcije za pojedine kompanije, zabrana preleta i tome slično, ali je stav uvijek bio da će se to primjenjivati kada bude zvanična odluka Predsjedništva, a onda i Savjeta ministara", rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, svaka zemlja koja se opredijelila da uvodi sankcije prema pojedincima njihove vlade su o tome donosile odluke.

Ako bi se BiH bilo kada na tako nešto odlučila, Tegeltija kaže da se takve odluke moraju donijeti kroz institucije.

"To da li će neki ambasador mimo zvaničnog stava Predsjedništva prihvatiti neku rezoluciju ili slično ni na koji način ne obavezuje agencije za uvođenje sankcija prema pojedincima, jer one mogu da se donesu samo na osnovu odluke Predsjedništva BiH", zaključio je Tegeltija.

SRNA

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE