Politika

Komšić na Manjači, NATO ocjenjuje spremnost Oružanih snaga

Autor Vesna Kerkez

Na Manjači je danas počela vježba Oružanih snaga BiH pod nazivom "Kombinovani napor 22", prisustvovao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Izvor: Predsjedništvo BiH

Tokom vježbe u kasarni "Mika Bosnić" na Manjači biće izvršeno ocjenjivanje po NATO Konceptu operativnih sposobnosti sa ciljem provjere dostignutog nivoa obučenosti pripadnika BGLP-a, te spremnosti i sposobnosti djelovanja u multinacionalnom okruženju po NATO standardima.

Izvor: Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je riječ o značajnoj aktivnosti Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane BiH, te o ocjenjivanju borbene grupe lake pješadije snage bataljona, čime Oružane snage BiH treba da potvrde da su potpuno interoperabilne sa tom veličinom jedinice za saradnju i učešće u misijama sa zemljama NATO saveza, po NATO standardima.

Izvor: Predsjedništvo BiH

Istakao je značaj prisustva diplomatskog kora ovoj vježbi koji je svojim prisustvom potvrdio koliko je sve što se zbiva na Manjači danas bitno.

"Vojnicima, podoficirima i oficirima koji izvode ovu vježbu, kao i onima koji su ovo sve organizovali, želim uspjeh. Poprilično sam siguran da će ishod biti pozitivan, znajući kako naši vojnici rade i djeluju. Naše Oružane snage pokazuju da su sposobne da izvedu i velike stvari u otežanim okolnostima", poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić pri današnjem susretu sa pripradnicima Oružanih snaga BiH .

Izvor: Predsjedništvo BiH

Komadant operativne komande, general major Radovan Ilić istakao je kako je vježba "Kombinovani napor 22" kruna ocjenjivanja bataljonske grupe lake pješadije i priprema koje traje već četvrtu godinu.

"Ova vježba predstavlja krunu ocjenjivanje bataljonske grupe lake pješadije. To je privremeni sastav u sastavu OS BiH koju čine vojnici iz svih brigada i drugih komandnih jedinica koje smo deklarisali prije tri godine i ovo je godina u kojoj imamo ocjenjivanje", rekao je Ilić.

(MONDO/Agencije)