Politika

Mađarski šef diplomatije ponovo stiže u Banjaluku - da li će podržati Dodika u sukobu sa OHR-om?

Autor Željko Svitlica

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto boraviće danas u posjeti Banjaluci gdje će se sastati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Izvor: Shutterstock

Dodik i Sijarto danas će ispred Poljoprivrednog fakulteta u kampusu u Banjaluci prisustvovati podjeli prvog kontingenta poljoprivrednih mašina, opreme i alata nabavljenih u okviru projekta podrške poljoprivrednicima u Srpskoj koji finansira mađarska Vlada.

Iz resornog ministarstva je najavljeno da će podjeli prisustvovati i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić. Podjelu organizuje Fondacija za održivi razvoj "Progresus".

Prošlog mjeseca u posjeti Banjaluci zajedno sa Sijartom boravio je premijer Mađarske Viktor Orban koji je, između ostalog, izjavio da Mađarska želi brzu evropsku integraciju BiH i da generalno "ne podržava nikakve sankcije.

"Mi Mađari vidimo bitke koje vi bijete, vidimo rasprave koje Republika Srpska vodi u BiH. Mislim da razumijemo te rasprave. I mi smo borben narod. Znamo koliko to vremena, energije i pažnje oduzima. Ove bitke se ne mogu izbjeći", rekao je Orban.

Dva mjeseca ranije, Sijarto je Trebinju - gdje Mađarska investira u gradnju solarnih elektrana - izjavio da se "predsjednik Republike Srpske neće naći ni na kakvoj listi sankcija dok je ova vlast u Mađarskoj".

Sijarto stiže u još jednu od brojnih posjeta Republici Srpskoj u posljednje dvije godine u vrijeme političke krize u BiH. Narodna skupština Republike Srpske je krajem juna donijela zakone o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS, a zatim i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.

Kristijan Šmit je nakon toga objavio da nameće odluku kojom ovi zakoni neće stupiti na snagu, a intervenisao je i u Krivični zakon BiH i najavio sankcije za sve one koji ne poštuju odluke visokog predstavnika.

(MONDO)