• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je sve Dodik danas najavio: Potpisaće sporne zakone, moguć je referendum, ali Srpska ne planira secesiju

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na današnjoj pres konferenciji da će potpisati zakone koje je osporio Kristijan Šmit, a najavio je politiku koju planira da sprovodi do kraja godine.

 Milorad Dodik Izvor: Twitter

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska odbacuje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika ne zbog svog inata, već što ga nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom i da Srpska razmatra mogućnost da ga tuži u Njemačkoj za lažno predstavljanje.

"Šmit nema legitimitet da bude visoki prdstavnik. On je bio podvala srpskom narodu koji bi trebalo da srpski narod i u Srpskoj i u Srbiji dovede do toga da izgubi svoj identitet i svoje države", rekao je Dodik na konferenciji za novinare na Mrakovici, prenosi Srna.

Podsjećamo, Dodik je prije godinu dana prvi put najavio da će Srpska tužiti Šmita za lažno predstavljanje.

Dodik je, za posljednje Šmitove odluke, ali i događaje u regiji, rekao da je riječ "o sinhronizovanom, podlom, osmišljenom napadu na Republiku Srpsku i Srbiju sa ciljem da se sruše vlasti u Srpskoj i Srbiji" i da se personalizuje krivica u predsjednicima i nosiocima najvažnije političke moći kako bi oslabila narodna volja za borbom, a time i borba za državama.

"U ovom trenutku je sinhronizovan napad na vlasti Republike Sropske i Srbije, na mene kao predsjednika Republike Srpske i Vučića kao predsjednika Srbije", rekao je Dodik.

Stupanje zakona na snagu

Dodik kaže da jučerašnje odluke Kristijana Šmita vode ka tome da se njega, nakon što potpiše zakone koje je donijela Narodna skupština, tretira i procesuira.

"Povodom ovih odluka Republika Srpska će nastaviti svojim putem da djeluje ustavno, a ja ću kao predsjednik potpisati ukaze o zakonima koje je donijela Narodna skupština u vezi sa neobjavaljivnjem odluka visokog predstavnika, kao i odluke o Ustavnom sudu sve dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu", rekao je Dodik. 

Ako bi se krenulo u procesuiranje zvaničnika u RS zbog donesenih zakona, Dodik je najavio da ć biti donesene odluke u Srpskoj o zabrani djelovanja Sipe, Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Srpske jer nemaju ustavni osnov i da se neće trpjeti "protektorat i kolonijalizam", ističući da je Ustavni sud BiH promijenio politički sistem i da je očigledno ponašanje koje vodi ka majorizaciji, isto kao i za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Referendum

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bi do nove godine Srpska mogla organizovati referendum o svom statusu i planovima kako dalje.

"Borićemo se na svoj, politički način, sve dok se ne donese zakon o Ustanovm sudu BiH čime bismo toj instituciji vratili autoritet", rekao je Dodik na konferenciji za novinare na Kozari. Međutim, poručio poručio je da Republika Srpska ne planira nikakvu secesiju.

Ranije, tokom govora na Mrakovici, Dodik je najavio da će "na jesen zatražiti novo povjerenje za politiku koju će tada predložiti".

Poziv EUFOR-u i NATO-u da obezbijede mir

Dodik je na pres konferenciji naglasio da ne želi sukob i da ulogu NATO-a vidi da obezbijede mir i, eventualno, izađu na međuentitetsku liniju razgraničenja u slučaju politički uzavrele situacije.

"Republika Srpska nema namjeru da odustane od odbrane svoje pozicije", dodao je Dodik.

Zakon o VSTS

Dodik je rekao da je na sastanku partnera u vlasti na nivou BiH u Konjicu predložio razgovor o donošenju zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS), koji od BiH očekuje EU, ali pod uslovom da se učesnici sastanka obavežu da će do septembra biti donesen zakon o Ustavnom sudu BiH.

"Oni neće zakon o Ustavnom sudu, oni hoće Ustavni sud koji će im napraviti državu, a ja im kažem, `nećete imati državu`", naglasio je Dodik.

OVDJE POGLEDAJTE CIJELU PRES KONFERENCIJU

Pres konferencija Milorada Dodika povodom odluka Kristijana Šmita
Izvor: RTRS, YouTube

Kristijan Šmit juče je objavio da će "poništiti" Zakon o neobjavljivanju odluka OHR-a u Službenom glasniku RS i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske.

Šmit je takođe nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje, prema tim izmjenama, tretiraju kao krivično djelo što do sada nije bio slučaj.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rašo

Samo referendum junače čekamo ga godinama

MONDO REPORTAŽE