• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povodom Šmitovih prijetnji: Vukanović podsjeća kako je visoki predstavnik smijenio Nikolu Poplašena

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Poslanik i lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović tvrdi da Kristijan Šmit i Milorad Dodik "igraju igru", a da juče izrečene prijetnje i nametanja OHR nisu stvarna prijetnja za vlast u RS. Tim povodom, podsjetio je na slučaj smjene predsjednika RS 1999. godine.

 Smjena Nikole Poplašena Nebojša Vukanović Izvor: Srna/Darko Šavija

Vukanović je na svom blogu podsjetio na saopštenje OHR-a od 5.3.1999. godine nakon što je Karlos Vestenedrop, tadašnji visoki predstavnik u BiH, smijenio legalno izabranog predsjednika Republike Srpske Nikolu Poplašena sa obrazloženjem da Poplašen „odbija zahtjeve OHR-a i nezakonitih postupanja i nastojanja da smijeni Milorada Dodika, predsjednika Vlade Republike Srpske..“

"Karlos Vestenedrop smjenjuje legalno izabranog predsjednika Republike Srpske zbog zaštite Milorada Dodika, kako bi bio izabran za premijera, a 2006. godine Pedi Ešdaun radi isti stvar na drugačiji način, smjenjuje preko 60 najviših funkcionera SDS-a i obara Vladu SDS-a i PDP-a premijera Pere Bukejlovića, kako bi se Dodik po drugi put vratio u premijersku fotelju. Svaki komentar je suvišan, u sjeni novih lažnih prepucavanja Šmita i Dodika, i u cjelosti objavljujem dokument OHR-a i Karlosa Vestendorpa od 5.3.1999. godine",napisao je Vukanović.

Ondašnje obrazloženje OHR-a o Poplašenovoj smjeni možete pročitati OVDJE.

Sjednica NSRS 1999.
Izvor: AP Archive

Vestendorpov mandat

Španski diplomata Karlos Vestendorp bio je drugi visoki predstavnik od aprila 1997. do jula 1999. Bio je prvi koji je imao ''čast'' da upotrebi "Bonska ovlaštenja." On je u aprilu 1999. godine smijenio predsjednika Republike Srpske Nikolu Poplašena zbog odbijanja da imenuje Milorada Dodika za mandatara za sastav Vlade RS.

Početkom 1998. godine iznio je nekoliko prijedloga za izgled zastave BiH. Nakon što poslanici Parlamentarne skupštine nisu uspjeli sakupiti potrebnu većinu za usvajanje bilo kojeg prijedloga, Vestendorp je 3. februara iste godine proglasio sadašnju zastavu Bosne i Hercegovine.

Nametnuo je i izgled konvertibilne marke zajedno sa tadašnjim guvernerom Centralne banke BiH Piterom Nikolom.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bob Rock

Lupanje gluposti, jer ne smije ništa da izjavi povodom novih odluka Šmita...

MONDO REPORTAŽE