• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikšić i Bećirović pozdravili odluke OHR-a: "Ovo je kraj početka"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine i lidr stranke SDP BiH Nermin Nikšić smatra da je očekivana i potpuno opravdana odluka visokog predstavnika u BiH. Član Predsjedništva Denis Bećirović pozvao na

 AA-20221116-29455367-29455360-CLANOVI_PREDSJEDNISTVA_BIH_ZELJKA_CVIJANOVIC_ZELJKO_KOMSIC_I_DENIS_BECIROVIC_POLOZILI_ZAKLETVU.jpg Izvor: Anadolija/Elman Omic

Nikšić smatra da će izmjenama Krivičnog zakona BiH, podrivanje i rušenje ustavnog poretka biti krivično djelo, a počinioci procesuirani.

"Do sada je postalo očito da sankcije svjetskih sila nisu pogađale Dodika u mjeri u kojoj se to očekivalo, međutim, najnovijim Šmitovim odlukama svi funkcioneri će ubuduće morati odlučiti da li su spremni krivično odgovarati zbog provođenja Dodikove politike", poručio je Nikšić na svom FB profilu, objavila je BHT.

Šmitove današnje odluke, dodao je, jasna su poruka svima onima koji smatraju da su iznad zakona i Ustava, ali i jasna poruka svim kritičarima međunarodne zajednice u BiH i onima koji selektivno prihvataju ili odbacuju njene odluke u skladu sa svojim parcijalnim političkim interesima.

Povezano

Suspenzijom Zakona o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH izglasanog u NSRS i Zakona o nepriznavanju odluka OHR-a u RS-u, kao i izmjenama Krivičnog zakona, po riječima Nikšića, međunarodna zajednica je još jednom pokazala da čvrsto stoji na strani Bosne i Hercegovine, uprkos stalnim kritikama da ništa ne čine kako bi se suprostavile Dodiku i njegovoj antidržavnoj politici.

"Politika koju Dodik vodi nije dobra ni za koga, najmanje za građane Republike Srpske. Morao je znati da će ga stići kazna za godine vrijeđanja i omalovažavanja institucija BiH, pokušaja njihovog urušavanja, podrivanja ustavnopravnog poretka, provokacija, podređivanja državnih interesa interesima entiteta RS. Umjesto da je pronalazio rješenja da riješi finansijske i druge probleme s kojima se Republika Srpska suočava, Dodik je sve to podredio političkom populizmu i vrijeđanju države u kojoj je rođen i u kojoj živi, što nije proizvelo ništa osim međunacinalnih tenzija, mržnje i netrepeljivosti", kazao je Nikšić

Istovremeno, dodao je, dobar je osjećaj znati "da ničim nismo doprinijeli takvoj atmosferi već smo konstruktivnim dijalogom pokušali vratiti stvari u ustavnopravne okvire".

"Šmitova odluka je dijelom rezultat takvog našeg zalaganja i promjene pristupa. Jasno je bilo da, ako nije spreman na razgovor i dogovor, da će reagovati međunarodna zajednica, što se i desilo", poručio je Nikšić.

Bećirović: Ovo je kraj početka

"Organi Republike Srpske izvršili su nezapamćen udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma i punopravnu članicu Ujedinjenih nacija - državu Bosnu i Hercegovinu. U suštini, riječ je o ponavljanju antiustavnih metoda koje je 1992. primijenio pravosnažno osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić. Ne postoji više niko u Bosni i Hercegovini i inozemstvu ko nije svjestan pogubnosti i opasnosti poteza koje vuče predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik", poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, komentarišući odluke Kristijana Šmita.

Kako je saopšteno iz kabineta Bećirovića, odluke visokog predstavnika nisu kraj krize.

"Nisu ni početak kraja. Ovo je kraj početka. Pred nama su neizvjesne sedmice i mjeseci u kojima će se odlučivati o očuvanju mira i opstanku Dejtonskog mirovnog sporazuma. U ovom momentu nema mjesta za bilo kakve slavodobitne izjave, ali ima mjesta za realni optimizam da ćemo udruženim snagama međunarodne zajednice i legalnih organa države zaštiti sve građane i narode Bosne i Hercegovine", naveo je Bećirović.

O visokom predstavniku

On je nastavio u istom stilu, "da međunarodna zajednica, svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma i OHR moraju sada pokazati snagu i jedinstvo. Gotovo tri decenije izgradnje mira i sigurnosti za sve ljude u Bosni i Hercegovini su neodgovornom i avanturističkom Dodikovom politikom dovedeni u pitanje", smatra on.

"Ne treba se zavaravati nijednog momenta i pomisliti da će Dodikov režim stati nakon današnjih odluka OHR-a. Slijede novi opasni udari na Dejtonski mirovni sporazum prema direktnim instrukcijama Dodikovih mentora izvan granica Bosne i Hercegovine. Mir, sigurnost i ustavni poredak Bosne i Hercegovine moraju se braniti svim raspoloživim pravnim i drugim legalnim sredstvima u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravom. To moraju činiti, prije svega, institucije predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH", naveo je Bećirović.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine pozvao je zemlje garante Dejtonskog mirovnog sporazuma da u narednom periodu ozbiljno razmisle o primjeni člana 1. b. Aneksa 1-A Sporazuma o vojnim aspektima mirovnog rješenja koji pruža jasnu međunarodnopravnu osnovu za efikasnije djelovanje i ponovni povratak stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, dodaje se u saopćenju.

(BHT/Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE