• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak, bivši visoki predstavnik: Što više "Bonskih ovlaštenja", to manje države Bosne i Hercegovine

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i sadašnji specijalni predstavnik Brisela za dijalog Beograda i Prištine, smatra da je upotreba tzv. "Bonskih ovlaštenja" suluda i da ne doprinosi Bosni i Hercegovini.

 Lajčak što više bonskih ovlaštenja to manje BiH Izvor: Shutterstock

Lajčak, koji je visoki predstavnik bio od jula 2007. do marta 2009. godine rekao je da ima snažan osjećaj prema BiH i ljudima koji ovdje žive.

"Ostavio sam dio svog srca tamo i žao mi je jer ljudi zaslužuju bolje. Nažalost, BiH ne samo da ne napreduje nego i nazaduje. Kada pogledamo retoriku, u moje vrijeme dok sam bio visoki predstavnik, riječ rat nije bila dozvoljena. Danas se čuje svaki dan", rekao je Lajčak u intervjuu za "Nedeljnik".

Povezano

Slovački diplomata smatra je BiH komplikovana tema, a da je malo onih koji znaju odgovore zato što ni oni kao "međunarodna zajednica nisu savršeni".

"Mi smo podijeljeni, baš kao što su narodi u Bosni podijeljeni i zastupamo interese te jednog, te drugog, te trećeg konstitutivnog naroda. Stav mora da bude da oni moraju da sjednu i da razgovaraju, i da se dogovaraju. Moramo da insistiramo na dijalogu domaćih aktera, a ne da dolazimo sa nekim rješenjima iz laboratorija. Ako neko misli da izlobira rješenje protiv volje druga dva naroda, ili barem jednog partnera, preko međunarodne zajednice, to ne može da bude dobro", rekao jeLajčak, a zatim se osvrnuo na posljednje djelovanje kancelarije OHR i Kristijana Šmita.

"Dvadeset sedam godina nakon rata tražimo od visokog predstavnika da preko 'Bonskih ovlašćenja' donese odluku o budžetu....to je suludo. Treba da znamo: što više bonskih ovlaštenja, to manje države BiH. Moramo da poštujemo ljude, da su oni pametni i da oni najbolje znaju svoju zemlju, ali ne da im dozvoljavamo da lobiraju kroz međunarodnu zajednicu protiv svojih sugrađana", objasnio je Lajčak, očigledno misleći na stalne pokušaje određenih političkih stranaka i aktera iz Sarajeva da izlobiraju nametanje odluka.

I sam Lajčak je za vrijeme svog mandata u BiH za "bonskim" posezao 30 puta. Lajčak je smijenio tadašnjeg direktora policije Republike Srpske Dragomira Andana kao i tadašnjeg radnika Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Predraga Ćeranića, koji je danas dekan na Fakultetu bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci i povremeni analitičar u medijima.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE