• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šmit "suspendovao" Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske

Autor Dragana Božić

Kristijan Šmit danas je iskoristio Bonska ovlaštenja i suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini koji je Narodna skupština RS usvojila na sjednici 10.februara.

 Šmit poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske Izvor: Anadolija/Elman Omić

“Suspendovao sam primjenu Zakona do ocjene Ustavnog suda kako bi se izbjegle negativne pravne reprekusije za građane i potencijalne investitore. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bi je uskladio s odlukama Ustavnog suda. Ovom odlukom jasno se daje do znanja da samo država Bosna i Hercegovina može raspolagati državnom imovinom odnosno uređivati vlasništvo”, rekao je Šmit.

Ističe da ovo ne znači da državna imovina ne treba da se raspodijeli između entiteta, države i drugih nivoa. Dodao je da pitanje državne imovine se ne može riješiti jednostranim mjerama već samo procesom u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Građanima RS želim reći da odluke koje sam donio nikako ne umanjuju status tog entiteta. Oba entiteta imaju svoje mjesto u Opštem okvirnom sporazumu za mir i to će tako ostati. Ali to ne daje osnovu za odlučivanje protiv ustava, ali ono što smo vidjeli u Banjaluci je nepoštivanje Ustava BiH. Zakon koji su usvojile vlasti RS narušile bi pravnu sigurnost i investiciono okruženje. Ljudi koji žele investirati u RS žele biti sigurni da je ono u šta investiraju u skladu sa zakonom”, rekao je Šmit.

Naveo je kako radi na pravnoj sigurnosti i pozvao sve da sjednu i donesu razumno rješenje o imovini nakon 14 godina razgovora bez rezultata.

Odluke stupaju na snagu objavljivanjem na stranici OHR-a.

“Oni koji su dobili zadatak da rade nešto što ne žele da rade, poruka: Ukoliko se potezi povuku protivno ovoj pravnoj stvarnosti, odnosno mojoj odluci, svi uključeni će snositi pravne posljedice. I kada je riječ o ličnoj odgovornosti i o transakcijama. Optimističan sam i nadam se da ćemo doći do dobrih odluka. Spreman sam, ali nisam tu samo da dijelim sreći nego sam tu da govorim i o stvarnosti koje imaju pravni kontekst. Ja sam iskoristio svoje izvršne ovlasti kako bih ovu zemlju poveo naprijed, a neke ljude doveo razumu”, poručio je Šmit.

Podsjetimo, pomenuti zakon Narodna skupština RS usvojila je na sjednici 10.februara, a na snagu bi trebao da stupi u četvrtak 14.aprila.

Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske objavljen je u Službenom glasniku Republike Srpske, a Ukaz je potpisala predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Podsjećamo, srpski član Predsjedništva BiH Milroad Dodik prije svega nekoliko dana komentarisao je eventualno poništavanje ovog zakona od strane Kristijana Šmita.

„Ne može ih ukinuti. Ništa što on donese nećemo objaviti u Službenom glasniku. Može da radi šta hoće”, rekao je Dodik tada.

(Mondo/N1)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 7

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

8. Xy

Šta je ovo, opet okupacija?

Patriota

Radimo isto što i u Njemačkoj ,gdje svaka pokrajina ima svoje zakone i pravila !

Hmm

А делује баш као фин чикица.

Jjkj

Kako gospodinu Šmitu nije jasno da on nije prvi legalno izabran ,,visoki predstavnik" Pa tako njegove odluke isto nisu legitimne

Gagula

Ustaj Gavrilooooo

MONDO REPORTAŽE