• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR: Usvajanje zakona o VSTV Srpske predstavlja neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa

Autor Dragana Božić

Savjet za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini (PIK) danas je održao vanrednu sjednicu u Sarajevu povodom usvojenog nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske.

 OHR: Usvajanje zakona o VSTV Srpske predstavlja neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa Izvor: FENA

U zajedničkoj izjavi ambasadora PIK-a navodi se da su nedavni potezi vlasti RS da uvedu zakon o uspostavljanju paralelnog VSTV-a "jasan pokušaj entiteta da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti države, što bi predstavljalo kršenje ustava i pravnog poretka BiH".

"Usvajanje zakona o VSTV-u RS-a bilo bi nespojivo sa procesom evropskih integracija BiH, predstavljalo bi neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa i značilo bi nazadovanje cijele zemlje kada je riječ o evropskim standardima u okviru vladavine prava. Provođenjem zakona o VSTV-u RS-a stvorilo bi se neustavno tijelo, koje bi ugrozilo osnovna zakonska prava svih građana BiH, posebno onih koji žive u Republici Srpskoj", navode oni.

Možda će vas zanimati

Ističu da je uspostavljanje jedinstvenog VSTV-a na državnom nivou 2004. godine bila ključna reforma u modernizaciji pravosuđa BiH, u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima. Poručuju da je uloga državnog VSTV-a "njegovanje profesionalizma, transparentnosti i efikasnosti u pravosuđu uz unapređenje nepristrasnog, nezavisnog i djelotvornog upravljanja pravdom u cijeloj zemlji".

"Profesionalno i nezavisno pravosuđe, oslobođeno političkog pritiska i uticaja, ključno je za razvoj pravednog i demokratskog društva. Sve vlasti u BiH trebale bi odlučno napredovati u reformama koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su ključne za ponovno sticanje povjerenja građana i unapređenje procesa pristupanja EU", ističu iz PIK-a.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira pozivaju RS da odustane od ovih neustavnih poteza, koji povećavaju prostor za korupciju i umjesto toga se fokusiraju na poboljšanje postojećih institucija na konstruktivan način.

"Konkretno, PIK ohrabruje poslanike u Parlamentu BiH, koji su izabrani iz RS-a, kao i sve druge izabrane predstavnike, da usvoje izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH u skladu sa preporukama Evropske komisije. Izmjenama će se ojačati integritet i poboljšati transparentnost pravosuđa. Rad na unapređenju VSTV-a BiH najbolje bi služio potrebama svih građana u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU", poručuje se.

Na kraju zaključuju da visoki predstavnik i PIK "neće dozvoliti da bilo koji akter podriva VSTV".

"PIC će poduzeti potrebne odgovore u koordinaciji sa visokim predstavnikom, uzimajući u obzir njegove nadležnosti i instrumente kako bi osigurao puno poštovanje VSTV-a i suvereniteta i integriteta BiH", naglasili su u zajedničkom saopštenju ambasadori PIC-a.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske danas je usvojila nacrt zakona o formiranju entitetskog VSTV-a.

Članice Upravnog odbora PIK-a su Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Predsjedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska, a te zemlje predstavljaju ambasadori.

(Mondo/Klix.ba)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ru

Mjesta se i ti ko Vegeta u jelo a nebo trebao.

Vaske

A ko je Šmit.

MONDO REPORTAŽE