• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština usvojila Nacrt zakona o VSTS i uvrđivanju porijekla imovine

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ Republike Srpske i Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu.

 Zakon o VSTS usvojen u NSRS Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Nacrtom zakona o VSTS-u, usvojenom na prijedlog narodnih poslanika, predviđeno je osnivanje VSTS-a Srpske, te se uređuje njegov rad, organizacija, nadležnosti, ovlaštenja, uslovi i mandat za vršenje sudijske i tužilačke funkcije.

Nadležnosti VSTS-a Srpske uključuju, između ostalog, imenovanje i sprovođenje disciplinskog postupka i razrješenje sudija, sudija Ustavnog suda Republike Srpske, te obuhvataju javne tužioce u Srpskoj i njihove zamjenike.

Propisano je da je Savjet samostalan i nezavisan organ u Srpskoj, koji se sastoji od Sudskog i Tužilačkog odjeljenja, a imaće 11 članova i svojstvo pravnog lica. Finansiraće se iz budžeta Srpske i ima zadatak da osigura nezavisno, nepristrasno, efikasno i profesionalno pravosuđe.

Povezano

Sastav Savjeta, u pravilu, odražavaće sastav naroda BiH i polnu zastupljenost u BiH.

Nacrt zakona o VSTS-u Srpske upućen je u javnu raspravu koja će se sprovesti u roku od 60 dana.

U vezi sa ovim nacrtom zakona, od ukupno 64 prisutna poslanika glasala su 63, a njegovo usvajanje podržalo je 45 poslanika, protiv su bila dva, dok je uzdržano bilo 16 poslanika.

Zakon o utvrđivanju porijekla imovine

Zakonom o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu uređuju se uslovi, način i postupak pod kojim se utvrđuje imovina i uvećanje imovine fizičkog lica i poseban porez na uvećanje imovine, a za koju fizičko lice ne može da dokaže način sticanja, kao i organi nadležni za sprovođenje ovog zakona.

Cilj ovog zakona, usvojenog na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a, jeste da se obezbijedi efikasniji sistem borbe protiv korupcije, sive ekonomije i izgradnja institucija, ali i da se kroz pravni sistem kontrolišu prihodi i tako preventivno djeluje i spriječe moguće zloupotrebe.

Ovim poreskim zakonom je predviđeno da se, ukoliko lica ne mogu da dokažu način sticanja imovine, ta imovina oporezuje po stopi od 75 odsto nakon čega se obavezno upoznaje i tužilaštvo koje bi moglo utvrditi da li je iza takve imovine možda stajalo određeno krivično djelo.

U vezi sa ovim zakonom, od ukupno 64 prisutna poslanika svi su glasali, a njegovo usvajanje podržalo je 46 poslanika, protiv nije bio nijedan, dok je uzdržano bilo 18 poslanika.

Skupština je po hitnom postupku usvojila Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a ovim aktom reguliše se svojina na nepokretnostima koje služe za funkcionisanje subjekata te vlasti, i to - Republike Srpske, jedinica lokalne samouprave, javnih preduzeća, javnih ustanova i drugih javnih službi čiji je osnivač Srpska, odnosno jedinica lokalne samouprave.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Nepokretna imovina koja se smatra vlasništvom subjekata javne vlasti Srpske, a koju oni koriste za obavljanje njihove osnovne djelatnosti, po sili zakona postaće svojina tih subjekata.

Poslanici su po hitnom postupku usvojili Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi, kojim se predviđa nova republička upravna organizacija - Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske i propisuju poslovi koje ona obavlja.

Usvojen je i Zakon o fiskalizaciji radi daljeg razvijanja i unapređenja sistema fiskalizacije s ciljem suzbijanja sive ekonomije u Srpskoj.

Ovim aktom uređuju se sadržaj fiskalnog računa, te ostale procedure neophodne za efikasnu kontrolu ostvarenog prometa robe, odnosno usluga, posredstvom elektronskih fiskalnih uređaja.

Po hitnom postupku usvojen je i Zakon o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se omogućava izjednačavanje policijskih službenika iz Srpske i FBiH zaposlenih u policijskim agencijama na nivou BiH, kada je u pitanju ispunjavanje uslova za prestanak radnog odnosa.

Skupština je usvojila Zakon o obnovljivim izvorima energije kojim se definišu nove šeme podsticaja s ciljem da se utiče na povećanje izgradnje objekata koji koriste obnovljive izvore, ali i udio "zelene energije" u ukupnoj proizvodnji električne energije u Srpskoj.

Poslanici su usvojili i Nacrt zakona o audio-vizuelnim djelatnostima čiji je cilj podsticanje njihovog razvoja i promocija audio-vizuelnog stvaralaštva u Srpskoj.

Usvojena je odluka o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene "Aerodrom Trebinje", kojom se propisuje usvajanje tog plana.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad prvog dijela 20. redovne sjednice parlamenta i nastavak zakazao za utorak, 22. februar, u 10.00 časova.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE