• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavak sjednice: Poslanici Narodne skupštine RS odlučuju o VSTV-u

Autor Dušan Volaš

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas će sjednicu nastaviti raspravom o Nacrtu zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) Republike Srpske, koji je prijedlog narodnih poslanika.

 Nastavak sjednice: Poslanici Narodne skupštine RS odlučuju o VSTV-u Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Nacrtom zakona o VSTS-u Republike Srpske predviđeno je osnivanje VSTS-a Srpske i uređuje se njegov rad, organizacija, nadležnosti, ovlaštenja, uslovi i mandat za vršenje sudijske i tužilačke funkcije.

Obrazlažući sinoć predloženi nacrt zakona u ime predlagača, narodnih poslanika, zamjenik predsjednika Kluba poslanika SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da ovaj zakonski akt predstavlja preduslov vladavine i zaštite prava i interesa svih građana Srpske i BiH.

Mazalica je rekao da je Ustavom Srpske predviđeno postojanje VSTS-a Republike Srpske kojim je propisano da ovaj savjet obezbjeđuje samostalnost, nezavisnost, nepristrasnost, stručnost i efikasnost sudstva i tužilačke funkcije u Srpskoj.

"Nadležnosti VSTS, između ostalog, uključuju imenovanje i sprovođenje disciplinskog postupka i razrješenje sudija, sudija Ustavnog suda Republike Srpske, i obuhvataju javne tužioce u Srpskoj i njihove zamjenike", rekao je Mazalica.

Između ostalog, podsjetio je da je prije uspostavljanja VSTV-a na nivou BiH, postojao Visoki sudski i Visoki tužilački savjet Republike Srpske, ali da ga je ukinuo visoki predstavnik u BiH, te da je time potpuno oduzeto ovlaštenje Narodnoj skupštini Republike Srpske da bira i razrješava sudije i predsjednike sudova, javne tužioce i zamjenike javne tužilaca.

Poslanici će u nastavku sjednice razmatrati i Prijedlog odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene "Aerodrom Trebinje", kao i Prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2022. godinu.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE