• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oglasila se i Evropska komisija: Glasanje u NSRS neprihvatljivo kršenje ustavno-pravnog poretka BiH

Autor Dragana Božić

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS, reagovala je i Evropska komisija.

 Evropska komisija o odluci NSRS za VSTS Izvor: Envato

Glavni portparol pri Evropskoj službi za spoljne poslove i sigurnosnu politiku Peter Stano izjavio je da današnje glasanje u Narodnoj skupštini entiteta Republika Srpska za zakon koji predviđa osnivanje odvojenog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) u RS-u predstavlja neprihvatljivo kršenje ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

"Usvajanje ovog zakona bi ozbiljno uticalo na prava građana u Republici Srpskoj, produbljujući pravnu nesigurnost i nestabilnost u pravosudnom sistemu zemlje te ozbiljno narušavajući EU perspektivu BiH", naveo je Stano.

On je istakao da EU poziva lidere u BiH, a posebno rukovodstvo Republike Srpske, da zaustave dalju eskalaciju i umjesto toga osiguraju nastavak ozbiljnog dijaloga o svim neriješenim pitanjima unutar institucija na državnom nivou.

"EU je spremna upotrijebiti sve instrumente koji su joj na raspolaganju, kako bi pomogla BiH da prebrodi trenutnu krizu i osigurala da se fokus zemlje u potpunosti preusmjeri na reforme i njen put ka EU, kao što je navedeno u 14 ključnih prioriteta Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU", izjavio je on.

Dodao je da će na zahtjev visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, situacija u BiH i aktivnosti usmjerene ka narušavanju jedinstva zemlje biti razmatrane na predstojećem Vijeću za vanjske poslove EU.

(Anadolija)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jjkj

Ta ista Evropa krši pravila postavljajući nelegalno izabranog visokog prestavnika. Pa sad ovde zavode red.

MONDO REPORTAŽE