• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bećirović kod Milanovića: Pričali o Dodiku, ali i Komšiću

Autor Dušan Volaš

Član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, izjavio je danas u Zagrebu da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik "bezbjednosna prijetnja", dok je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao da nije "jer nema novac i oružje".

 Denis Bećirović susret sa Zoranom Milanovićem Izvor: Kancelarija predsjednika Hrvatske

"Razgovarali smo o bezbjednosnoj situaciji u BiH i regionu. Ne krijem činjenicu da mi u BiH, nažalost, imamo jednog političara koji se transformisao iz političke u bezbjednosnu prijetnju. Riječ je o predsjedniku entiteta Miloradu Dodiku", rekao je Bećirović novinarima poslije susreta s predsjednikom Hrvatske.

On je naglasio da Dodik "mora da bude zaustavljen u svojoj antidejtonskoj, antiustavnoj politici" ocijenivši da je vrijeme da to shvate svi i u BiH i van nje.

"Bolje je da se to prevenira, nego da bude većih problema", dodao je Bećirović istakavši da su strateški interesi BiH punopravno članstvo u EU i NATO dobra regionalna saradnja.

Na pitanje novinara o Bećirovićevoj izjavi o Dodiku, Milanović je odgovorio da je "Dodik sagovornik", jer je legitimni predstavnik Srba u BiH.

"Ko da bude sagovornik, ako ne neko ko je legitiman predstavnik tog naroda, jednog od tri konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini?", odgovorio je hrvatski predsjednik, prenijela je u saopštenju njegova pres služba.

On je ocijenio da u BiH "nema novca, oružja i ljudi spremnih za ratovanje", ali da će, ako toga bude, "biti zabrnut isto kao i Bećirović".

"Ukoliko ih nema, ili ih nema u značajnijoj mjeri, onda ću to smatrati njegovim (Dodikovim) neodgovornim ispadima", rekao je predsjednik Hrvatske o Dodikovim izjavama.

Upitan je li primjerenije da su u posjetu došla sva tri člana Predsjedništva BiH, Milanović je ponovio stav zvaničnog Zagreba da Željko Komšić nije legetimni predstavnik Hrvata u BiH.

"Problem je gospodin Komšić i način na koji je izabran. To je perverzija i travestija volje biračkog tijela", ocijenio je Milanović.

Govoreći o svjoj prvoj posjeti Zagrebu, član Predsjedništva BiH i Socijaldemoktratske partije BiH Denis Bećirović kazao je da je u Hrvatsku prvenstveno došao da pošalje poruku da je vrijeme da se odnosi dvije države "relaksiraju i unaprijede".

"Smatram da je vrijeme da gradimo mostove prijateljstva jer građani Hrvatske i BiH dobro sarađuju i mislim da i politički predstavnici treba da se ugledaju na građane", rekao je Bećirović.

On je dodao da želi da intenzivira dijalog o otvorenim pitanjima.

Milanović je izrazio zadovoljstvo što se ponovo održavaju razgovori na najvišem nivou naglasivši da je u interes Hrvatrske da je BiH "prostor stabilnosti i članica EU u razumnom roku".

Bećirović se tokom radne posjete Hrvatskoj sastao i s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Beta

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE