• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bećirović isključio Vranješa iz sastanaka u Zagrebu jer je "pogrešne nacionalnosti"?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović insistira da opunomoćeni ambasador BiH bude isključen iz protokola njegove posjete jer mu ne odgovara njegova nacionalnost, potvrdio je Vranješ za medije u BiH.

 Denis Bećirović isključio Bećirovića iz posjete Zagrebu Izvor: Predsjedništvo BiH

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ izjavio je Srni da je to neviđeni presedan u diplomatskoj praksi BiH.

Na pitanje Srne da prokomentariše saznanja ove medijske kuće da je Bećirović insistirao da sastancima prilikom njegove sutrašnje posjete Zagrebu ne prisustvuje srpski ambasador BiH u Hrvatskoj, nego diplomata u Ambasadi BiH iz reda bošnjačkog naroda, Vranješ je odgovorio da je očigledno da se kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva bavi "brojanjem krvnih zrnaca" po DKP-ima, što govori samo o njihovom stepenu srbofobije i šovinizma.

"I ranije su bošnjački politički predstavnici zaobilazili i isključivali iz protokola srpske ambasadore BiH na nešto suptilniji način, ali ovako direktno insistirati da član zvanične delegacije BiH može biti samo Bošnjak, bez obzira na njegov rang, do sada nije zabilježeno u inače nakaradnoj diplomatskoj praksi BiH", istakao je Vranješ.

Ambasador BiH u Hrvatskoj je ukazao da je ovo direktna i očigledna diskriminacije kojom Bećirović poručuje da za njega jedino ambasadori i diplomate iz reda bošnjačog naroda mogu predstavljati BiH, dok su ostali predstavnici diplomate drugog reda.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDP) boraviće sutra u radnoj posjeti Zagrebu i tom prilikom sastaće se sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem.

Teme sastanaka biće odnosi između BiH i Hrvatske, otvorena pitanja, unapređenje saradnje i aktuelna politička situacija u regionu.

Ovo je inače prva posjeta Hrvatskoj jednog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH nakon više od sedam godina. Još u martu ove godine, prilikom posjete predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović Zagrebu, Milanović je naglasio da je u kontaktu sa njegovim "starim poznanikom" Denisom Bećirovićem te da je i on dobrodošao.

Posljednjih godina upućene su mnoge međusobne kritike između predstavnika političkog Sarajeva i zvaničnog Zagreba. U julu 2022. godine Denis Bećirović je prozvao Zorana Milanovića da je "primjer štetne politike" i da mora raditi na "detuđmanizaciji" Hrvatske.

Radna posjeta Bećirovića Zagrebu dolazi nakon formiranja Vlade FBiH koja je rezultat zajedničke saradnje stranaka oko Hrvatskog narodnog sabora i SDP BiH, te se može okarakterisati i kao pokušaj otopljavanja bošnjačko-hrvatskih odnosa.

Cvijanović: Sad bi ja trebalo da odstranim Alkalaja

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je insistiranje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da opunomoćeni ambasador u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ bude isključen iz protokola sutrašnje posjete Zagrebu, jer mu ne odgovara njegova nacionalnost samo jedan od primjera odnosa bošnjačkih političari prema BiH koju navodno štite kao navodno zajedničku državu.

"More je takvih primjera. Kad odu u bijeli svijet ili sećijaju sa stranim diplomatama u BiH i pričaju kako Republika Srpska ugrožava ili podriva institucije na zajedničkom bh nivou, a onda, kako je to i sad vidljivo, padnu maske i sve se samo pokaže", rekla je Cvijanovićeva.

Prema toj logici, istakla je Cvijanovićeva, ona bi sada trebala da odstrani ambasadora Svena Alkalaja sa današnje debate o BiH u Savjetu bezbjednosti UN.

"Ali ono što imam da kažem i na sjednici Savjeta bezbjednosti i na svakom drugom mjestu mogu da kažem pred bilo kim i to činim, jer ne koristim spoljnopolitičke aktivnosti za mešetarenje, već da kažem šta smatram problemom i razlogom upornog neuspjeha BiH. A moj kolega Bećirović upravo je jedan od tih razloga učinio jasnim i domaćoj i stranoj javnosti", ukazala je Cvijanovićeva. 

Bećirović se nije oglašavao povodom slučaja.

(Srna/Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE