• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Polemike Bećirovića i Kalabuhova: "Dva smo svijeta različita"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović reagovao je saopštenjem na izjavu ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova koji je rekao da će se "Bećirović sramiti svojih izjava o Ukrajini".

 20230105_164731.jpg Izvor: Mondo/Haris Krhalić

On je rekao da bi bio veoma zabrinut da mu je povodom "godišnjice brutalne ruske agresije na Ukrajinu ruski ambasador poručio da će se ponositi izjavom o Ukrajini".

"Takođe, bio bih zabrinut i da me ruski ambasador izostavio sa spiska onih koje treba etiketirati i ocrniti. Sljedbenici Putinovog režima pomoću prljave propagande neprekidno pokušavaju diskreditovati lidere Ukrajine, Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, kao i sve druge lidere demokratskih zemalja svijeta", rekao je Bećirović.

Povezano

Dodao je da s ponosom ističe da je "uz sve one koji osuđuju rusku agresiju" i da nije "u maloj grupi diktatora i autokrata koji podržavaju i odlikuju Putinov režim".

"Nakon najnovijeg napada ruskog ambasadora još je jasnije da smo dva različita svijeta. Stavovi ogromne većine stanovnika Bosne i Hercegovine i moji stavovi su kristalno jasni: Mi smo na strani slobodnog i nepokorenog naroda Ukrajine i hrabrog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Mi u Bosni i Hercegovini dobro znamo šta je agresija na nezavisnu i suverenu zemlju i zato principijelno podržavamo sve one koji se bore za slobodu i mir", poručio je Bećirović.

Kalabuhov: Bećirović nema pravo govoriti u ime svih

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov poručio je članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću da, prema Ustavu BiH, nema pravo da govori u ime svih građana u BiH, pa ni svih Bošnjaka, te istakao da je sve više uvjeren da ovaj političar na izborima nije pobijedio glasovima podrške, nego onih koji su bili protiv drugog kandidata.

Kalabuhov je ocijenio da žaljenje izazivaju Bećirovićeve izjave povodom godišnjice od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini.

"Od osobe koja pokušava da operiše pravnim pojmovima mogla bi se očekivati dublja, objektivnija i, konačno, više ljudska analiza situacije u Ukrajini, kao i razloga koji su doveli do iznuđene, ali pravedne reakcije Rusije. Umjesto toga, samo je ponavljanje licemjernih zapadnjačkih slogana", objavio je Kalabuhov na "Fejsbuk" profilu Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Kalabuhov je naveo da značajan broj Bošnjaka s kojima svakodnevno komunicira razumije šta se dešava i Rusiji želi pobjedu nad neonacističkim režimom u Kijevu koji njeguje Zapad.

"Bio sam skeptičan u pogledu iznesenih mišljenja i komentara da Bošnjaci, vođeni protestnim raspoloženjima, nisu glasali isključivo za Bećirovićevu kandidaturu u smislu njegove podrške, nego u velikoj mjeri protiv drugog kandidata. Pomalo stičem uvjerenje da u ovom tumačenju ima značajni dio istine", rekao je Kalabuhov.

On je poručio da Bećirovićev stav doživaljava isključivo kao njegovo mišljenje, te da reaguje iz poštovanja prema Bošnjacima i funkciji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH od koje, kako je naveo, zavisi na koji način će se BiH dalje razvijati.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE